Acne, feiten en fabels

Wanneer je last hebt van acne of jeugdpuistjes, krijg je van veel mensen gevraagd en ongevraagd advies. Ontzettend lief en goedbedoeld natuurlijk maar helpen al deze adviezen wel? Ook wij, als professionals, willen je graag helpen. Daarom hebben we een aantal feiten en fabels voor je op een rijtje gezet. 

Acne, wat is er waar en wat niet?

“Je moet niet zoveel chocolade eten. Daar krijg je die acne van.”  Sommige mensen krijgen inderdaad weleens een puistje na het eten van chocolade. Hierbij is alleen geen sprake van acne maar van een verstopt talgkliertje. Mocht je hier veelvuldig last van hebben dan is het inderdaad verstandig om geen of minder chocolade te eten. Acne krijg je er echter niet van. Van chocolade eten krijg je acne is dus een fabel.

“bijna iedereen krijgt jeugdpuistjes, dat hoort bij je leeftijd”. 85% van de mensen tussen de 12 en 24 jaar ervaart, in meer of mindere mate, een vorm van acne. Het klopt dus dat de kans erg groot is dat je jeugdpuistjes hebt gehad of zult krijgen. Bij de een blijft het echter beperkt tot een paar puistjes, terwijl de ander ernstige acne ervaart met littekens en psychologische problemen tot gevolg. Dat heel veel mensen jeugdpuistjes krijgen of hebben gehad is dus een feit.

“acne komt alleen voor bij pubers. Even geduld, je komt er vanzelf weer vanaf”. De meest bekende vorm van acne is acne vulgaris. Ook wel  jeugdpuistjes genoemd. Deze vorm komt voor in de leeftijd van 12 tot 24 jaar. In een enkel geval zelfs eerder. Er zijn echter veel meer vormen van acne. Te veel om hier allemaal te beschrijven. Maar acne kan ook bij volwassenen voorkomen. Acne tarda is bijvoorbeeld een vorm van acne die pas na het 25e levensjaar optreedt. Ook rosacea is een vorm van acne wat op latere leeftijd voorkomt. Meestal ontstaat dit rond het 30e levensjaar. Dat acne alleen maar voorkomt bij pubers is dus een fabel.

“je moet de pukkels uitknijpen en dan verdwijnt je acne wel”. Klinkt logisch. Even alles er uit knijpen en de pukkel verdwijnt. Toch geven we het dringende advies dit vooral niet te doen. Door het uitknijpen kan de ontsteking verergeren en kun je littekens ontwikkelen. Een veel voorkomend advies maar wel echt een fabel.

“ga naar je huisarts. Er bestaan goede behandelingen tegen acne”. Acne is helaas niet te genezen maar wel goed onder controle te houden. Er is geen standaard behandeling tegen acne. Mochten de middelen van de apotheek niet voldoende helpen, blijft de acne steeds terug keren en zit je hierdoor niet goed in je vel? Dan is een bezoek aan de huisarts zeker de moeite waard. Deze kan je doorverwijzen naar een specialist. Dat er goede behandelingen bestaan om je huid weer rustig te krijgen is dus een feit.

“dan doe je toch gewoon een flinke laag make-up op, dat kan echt geen kwaad”. De gedachte is heel begrijpelijk. Je schaamt je voor de pukkels en wil deze graag verstoppen. Goede make-up kan inderdaad de roodheid en daarmee de opvallendheid van de puisten camoufleren. Toch raden we je aan dit zo min mogelijk te doen. Cosmetica kan namelijk de talgklier verstoppen. Hierdoor verergert de acne alleen maar. Fabel dus want make-up kan wel degelijk een negatief effect hebben op de acne. Natuurlijk begrijpen we dat je het graag wil camoufleren en dat sommigen graag make-up dragen. In dat geval adviseren je om make-up op waterbasis te gebruiken, hier zuinig mee om te gaan en voor het slapen het altijd weer te verwijderen met water of een milde reiniging. Mocht acne heel veel schaamte bij je oproepen, neem dan contact op met een specialist.

Zoals je ziet bestaan er ontzettend veel fabels rondom acne. Nog veel meer dan hier beschreven. Heb je twijfels of iets een fabel is of niet? Wil je graag weten hoe jouw acne het beste behandeld kan worden? Heb je andere vragen over acne? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren en helpen je graag!

 

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen