Bij het ouder worden verandert er stap voor stap veel aan ons lichaam. Deze veranderingen zijn heel persoonlijk en onvermijdelijk. De een zal veel meer en sneller veranderingen en kwalen bemerken dan de ander. Een van de veranderingen die hoort bij het ouder worden zijn de zogenaamde ouderdomswratten. De medische term hiervoor is seborroische keratosen.
Wat zijn ouderdomswratten?
Ouderdomswratten zijn een soort uitgroeisels van de huid. Ze zijn volledig onschuldig en kunnen voorkomen vanaf ongeveer het vijftigste levensjaar. Naarmate de leeftijd vordert, neemt ook de kans op het ontwikkelen van ouderdomswratten toe. Waarom we ouderdomswratten krijgen is nog niet helemaal duidelijk. Vooralsnog gaat men er vanuit dat het te maken heeft met blootstelling aan de zon en dat er een genetische factor meespeelt. Ook de veranderingen die de huid doormaakt bij het ouder worden, speelt mee bij de ontwikkeling van deze wratten.
Ouderdomswratten hebben een karakteristiek uiterlijk maar kunnen wel verschillen:
- Ouderdomswratten kunnen lichtbuin tot zwart van kleur zijn. Vaak lijken ze op wat vreemde moedervlekken.
- Ouderdomswratten hebben een ruwe structuur en liggen meestal deels op de huid. Ze hebben vaak die hobbelige wratachtige structuur.
- Ouderdomswratten kunnen enkele milimeter klein zijn maar ook uitgroeien tot enkele centimeters.
- Ouderdomswratten zitten meestal op plekken die ook worden blootgesteld aan de zon. Ze kunnen bijvoorbeeld voorkomen op het gezicht, de rug of de nek
Zijn ouderdomswratten gevaarlijk?
Nee, ouderdomswratten zijn goedaardige uitstulpingen van de huid en dus niet gevaarlijk. In principe kunnen ze dus gewoon blijven zitten. Wel kunnen ouderdomswratten vervelende klachten met zich meebrengen zoals jeuk en iiritatie. Met name wanneer ze op een vervelende plek zitten zoals ter hoogte van de boord van overhemd of bij het bh-bandje. Ook kunnen ouderdomswratten cosmetisch als storend worden ervaren. In deze gevallen kunnen ouderdomswratten worden behandeld.
Begint een ouderdomswrat er anders uit te zien? Wanneer een ouderdomswrat van uiterlijk verandert, pijnlijk wordt of regelmatig gaat bloeden, kan het zijn dat de wrat toch iets anders is of dat de wrat zich ontwikkelt heeft tot huidkanker. Ondanks dat dit zelden voorkomt, is het belangrijk om de wratten (net als moedervlekken) regelmatig te laten controleren en indien nodig door een medisch specialist te laten verwijderen.
Hoe kunnen ouderdomswratten behandeld worden?
Het verwijderen van ouderdomswratten is in principe niet nodig omdat ze onschuldig zijn. Wanneer ze op een vervelende plek zitten of u ervaart de wratten als cosmetisch storend, dan kunnen ouderdomswratten goed behandeld worden. Dit kan op de volgende manieren:
- Lasertherapie
- Elektrocoagulatie
- Chirurgische verwijdering
- Medicatie
- Cryotherapie
Welke behandeling het beste is voor u is afhankelijk van de grootte en plek van de wrat, uw persoonlijke voorkeur en over welke technieken de arts beschikking heeft.
Belangrijk om te weten bij de behandeling van ouderdomswratten is dat ze altijd weer kunnen terugkeren. Dit kan na iedere behandeling. Blijft u vooral zorgen voor goede bescherming in de zon en een regelmatige controle van uw huid. Bij Optimum Clinics kunnen wij u adviseren en helpen wij u graag hierbij.