Ontelbare soorten en merken make-up zijn er tegenwoordig op de markt. De een is heel vriendelijk voor je huid en de ander is weer heel vriendelijk voor dieren. Weer een ander beweert dat de make-up je jaren jonger doet lijken. Er wordt van alles beloofd. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze willen dat jij je mooier voelt. Maar wat nou als je van make-up juist uitslag krijgt en je daardoor helemaal niet mooier voelt? Ben je dan allergisch voor make-up? Kun je dan nooit meer make-up dragen? Wij vertellen je er alles over door uit te leggen wat allergie is, wat er in make-up kan zitten en wat er eventueel tegen een allergie te doen is.
Allergie
Een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een normale stof. De stof waarop het lichaam abnormaal reageert noemen we een allergeen. Er zijn ontelbaar veel allergenen. Je kunt namelijk voor ontzettend veel dingen allergisch zijn.
Er zijn verschillende soorten allergieen. De meest voorkomende allergieen zijn:
- Contactallergie: bij deze allergie reageert je lichaam, je huid, wanneer het letterlijk in aanraking is geweest met een allergeen. De huid ziet er dan vaak uit alsof het ontstoken is. Je huid wordt rood, jeukt, kan branderig aanvoelen en kan ook wat dikker zijn.
- Inhalatieallergie: bij deze allergie reageert je lichaam op allergenen die in aanraking komen met je slijmvliezen, ofwel die je inademt. Je lichaam reageert hierop met klachten als een loopneus, jeukende en tranende ogen, niezen, piepende ademhaling of benauwdheid.
- Voedselallergie: bij deze allergie reageert je lichaam heftig op bepaald voedsel dat je binnenkrijgt. Deze reactie kan verschillen van maag en darm problemen tot jeuk in de keel en zelfs ademhalingsproblemen. Het kan dus een onschuldige allergie betreffen die vervelend is tot een levensbedreigende allergie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met een pinda allergie.
Make-up
Je kunt dus verschillende allergien ontwikkelen en er zijn ontzettend veel stoffen die een allergische reactie kunnen oproepen. Ook in make-up zitten stoffen die een allergische reactie kunnen geven. In dit geval gaat het om een contactallergie. Je huid is in contact geweest met een bepaalde stof en reageert hier abnormaal heftig op. Je kunt klachten krijgen als jeuk, roodheid en bultjes. Ook kan de huid wat opzwellen en warmer aanvoelen. Bij heftige allergische reacties kunnen ook pijn en een soort blaren ontstaan.
Er worden veel verschillende stoffern gebruikt om make-up te maken en te verpakken. Welke stoffen er precies worden gebruikt, kan sterk verschillen per soort en merk. De meest voorkomende allergenen in make-up zijn:
- Kleurstoffen: in veel make-up wordt kleurstof gebruikt. Best logisch eigenlijk want hoe krijgt je oogschaduw anders die geweldige kleuren en wordt je lippenstift mooi rood? In principe zijn deze stoffen veilig maar sommige mensen kunnen er wel een allergische reactie op krijgen.
- Conserveringsmiddelen: een korte houdbaarheidsdatum op je make-up, dat wil je natuurlijk niet. Daarom wordt make-up lang houdbaar gemaakt door het gebruik van zogenaamde conserveringsmiddelen. Helaas kunnen deze middelen soms een allergische reactie veroorzaken.
- Parfum: niemand wil natuurlijk dat make-up stinkt. Daarom wordt er vaak parfum gebruikt in make-up. Een allergie voor parfum komt vaak voor.
- Nikkel: een nikkelallergie komt vaak voor. Je hoort het regelmatig bij mensen die oorbellen dragen. Wist je dat nikkel ook veel wordt gebruikt in make-up? Het zit dan vooral in de verpakking maar kan op die manier wel zorgen voor een allergische reactie wanneer je gevoelig bent voor dit allergeen.
- Latex: bij beroepen zoals verpleegkundige of kapster hoor je vaak dat ze te maken krijgen met een latexallergie. Dit zit dan in de handschoenen die zij dragen. Een veelvoorkomende allergie. Latex zit ook vaak in producten als wimperlijm of de sponsjes die je gebruikt om de make-up mee aan te brengen.
Naast deze bovenstaande veelvoorkomende en bekende allergenen zijn er nog veel meer stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan chemisch stoffen zoals emulgatoren en polymeren maar vergeet ook de natuurlijke en plantaardige ingredienten van make-up niet. Het klinkt heel veilig wanneer het plantaardig en/of natuurlijk is maar ook bepaalde olien kunnen een allergische reactie veroorzaken.
Diagnose en behandeling bij allergie voor make-up
Een allergie voor make-up komt meer voor dan je misschien denkt. Vaak denk je bij een bepaalde allergische reactie ook helemaal niet direct aan je make-up als boosdoener. Het is vaak erg lastig om te achterhalen door wat een allergische reactie wordt veroorzaakt. En als je dan het vermoeden hebt dat de allergische reactie wordt veroorzaakt door je make-up, is het ook nog belangrijk om te weten door welk allergeen dit dan precies is. Het allergeen kan namelijk ook nog in andere producten zitten die je gebruikt of mee in aanraking komt.
Wanneer je het vermoeden hebt dat je allergisch bent en je zelf niet goed kunt achterhalen waarvoor je precies allergisch bent, neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan je verwijzen naar een dermatoloog. De dermatoloog kan een allergietest uitvoeren en samen met jou bekijken waar je allergisch voor bent. Voor voedsel- en inhalatieallergien zijn er tegenwoordige ook geweldige thuistesten op de markt. Je laat dan een druppeltje bloed van je vinger achter in een reageerbuisje. Dit buisje stuur je op en wordt onderzocht in een laboratorium. Vervolgens krijg je en rapport thuis met daarop alle de allergenen waarvoor jij allergisch bent. Optimum Clinics is een van de aanbieders van deze thuistesten. Het voordeel om dit te doen via Optimum Clinics is dat wij gespecialiseerd zijn in allergieen en verschillende medisch specialisten kunnen inzetten om je te helpen zoals bijvoorbeeld een dermatoloog of een KNO-arts.
De behandeling van allergie is afhankelijk van het soort allergie, het stadium van de reactie en persoonlijke voorkeur. Laat je hierin altijd adviseren door een medisch specialist. De beste remedie blijft het ontwijken van het allergeen. Dit is niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn er goede behandelingen mogelijk die de allergie weliswaar niet kunnen genezen maar wel de symptomen voor een groot deel of zelfs helemaal kunnen onderdrukken.