Acne

Acne Vulgaris

Jeugdpuistjes

Op deze pagina over acne vindt u meer informatie over:

Wat is acne vulgaris?


Direct naar wat is 


 acne vulgaris?

Wat is de oorzaak van acne vulgaris? 

Direct naar oorzaak acne vulgaris

Welke behandelingen zijn er tegen acne vulgaris? 

Direct naar behandeling 
oorzaak acne

Wat is acne vulgaris?

Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes en daarmee de meest bekende vorm van acne. Het komt meestal voor tijdens de pubertijd maar blijft soms ook langer voortduren. Tijdens de pubertijd krijgt vrijwel iedereen te maken met jeugdpuistjes. Af en toe een puistje is niets om je zorgen over te maken en noemen we ook nog geen acne. Acne is een huidziekte en puistjes zijn hier een symptoom van. 

In de huid zitten talgklieren. Deze klieren maken talg aan dat de huid soepel houdt en beschermt. Dit talg wordt uitgescheiden via onze poriën. Wanneer je last hebt van acne vulgaris raken de porien verstopt en hoopt het talg zich op. Dit uit zich in mee-eters. Deze mee-eters gaan vervolgens ontsteken en zo vormen zich puisten. Bij ernstige acne en na het open krabben van puisten kunnen littekens ontstaan.

Wie krijgt acne vulgaris?

Acne vulgaris komt vooral voor tussen de leeftijd van 15 en 24 jaar. Het komt bij zowel mannen als vrouwen voor maar het vaakst onder vrouwen. Meestal verdwijnt acne vulgaris op een bepaalde leeftijd vanzelf weer. Soms blijft de acne ook na het 25e levensjaar. Dit noemen we acne tarda.

Acne en chocolade

Wat is de oorzaak van acne vulgaris?

Laten we beginnen met het feit dat acne niet wordt veroorzaakt door bepaalde voeding. Bij sommige mensen kan het aanpassen van het voedingspatroon wel invloed hebben op het verloop. Resultaten uit studies zijn echter wisselend en medici zijn er nog niet over eens welke invloed voedsel kan hebben op acne. Wil je hier graag meer informatie over? Lees dan eens dit blog of ga in gesprek met onze dermatoloog Eugene de Zwart-Storm. 

Acne wordt veroorzaakt door een overproductie van talg waardoor poriën verstopt raken en er ontstekingen ontstaan. Bij de meeste mensen is de productie van talg juist en kan het prima worden afgevoerd. Bij mensen met acne vulgaris is dit verstoord. Bij acne vulgaris wordt deze verstoring vaak veroorzaakt door de pubertijd. Tijdens de pubertijd wordt er namelijk meer talg geproduceerd door het lichaam. 


acne behandeling

Welke behandelingen zijn er?

Voordat er een behandeling gestart kan worden, zal eerst de diagnose juist gesteld moeten worden. Je komt daarom altijd eerst voor een intake of eerste consult bij onze dermatoloog. Je hebt hiervoor een verwijzing van je huisarts nodig. 

De dermatoloog zal eerst met je in gesprek gaan en je een aantal vragen stellen. Daarna zal je huid bekeken worden om vast te kunnen stellen in welke fase de acne zich bevindt en of er sprake is van milde, matige of ernstige acne. Op basis van deze bevindingen zal een behandelplan worden opgesteld en met je besproken. Welke behandelingen er in een behandelplan kunnen voorkomen staan hieronder. 

Acne is een huidaandoeningen maar kan ook psychische gevolgen hebben. Zo ervaren veel mensen met acne klachten als onzekerheid, angst en depressiviteit. Heb jij last van een van deze klachten? Heeft acne invloed op je dagelijks functioneren en je sociale leven? Bespreek dit ook met je arts!

Behandelmogelijkheden

consult acne

Consult dermatoloog

Wanneer acne niet onder controle te krijgen is, kan een behandeling door de dermatoloog nodig zijn. Voorafgaand aan een behandeling vindt er altijd een consult plaats. Tijdens dit consult bespreken we je klachten, luisteren we naar je wensen, onderzoeken we jouw acne en stellen we samen een behandelplan op. 
  • Met verwijzing van je huisarts volledig vergoed (excl. eigen risico)

Consult huidtherapeut

Wanneer je geen verwijzing voor de dermatoloog hebt gekregen maar wel graag verder wil kijken dan de schoonheidsspecialist/zelf proberen dan kan huidtherapie een uitkomst bieden. Bij een eerste consult wordt de huid kosteloos beoordeeld. De huidtherapeute zal de huid goed bekijken en een behandelplan opstellen. Indien nodig gebeurt dit in overleg met de dermatoloog maar altijd in overleg met jou. Het stappenplan wordt uitgebreid met je besproken. De huidtherapeut kan behandelingen inzetten zoals lasertherapie, chemische peelings en microneedling.

Medicatie

In sommige gevallen zal de dermatoloog er voor kiezen om medicatie voor te schrijven. Vaak gaat het hierbij om medicijnen die de ontstekingen remmen. Dit kan in de vorm van een creme of een lotion. Bij ernstige acne is dit vaak niet voldoende en zal er een antibioticum tablet worden voorgeschreven. Indien dit ook niet (voldoende) helpt, kan er een middel worden ingezet dat de talgproductie remt. 

Bij vrouwen kan de anticonceptiepil ook helpen. 

  • De meeste medicatie wordt vergoed door de zorgverzekeraar (excl. eigen risico)

Reiniging

De basis van een goede behandeling is het reinigen van de huid. Hierbij worden ontstekingen verwijderd ofwel puistjes leeg gemaakt. Dit dient de eerste tijd wekelijks herhaald te worden. 

Chemische peeling

De chemische peeling wordt gedaan met salicylzuur. Dit wordt in een dun laagje aangebracht op de huid. Het kan een klein beetje gaan branden. Het zuur maakt het talg dunner waardoor het makkelijker weg kan. Ook wordt de huid hierdoor ietsje dunner. De porien raken minder snel verstopt en er ontstaan minder snel nieuwe puistjes. In eerste instantie dient deze behandeling vierwekelijks te worden herhaald. 

Microneedling

Microneedling wordt ingezet bij ernstige acne en wanneer er littekens zijn ontstaan. Bij deze behandeling wordt door middel van kleine naaldjes gecontroleerd schade veroorzaakt aan de huid. Dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem zelf herstel in gang zet en de huidconditie wordt verbeterd. 

Laserbehandeling (VPL)

Door middel van laser worden bacteriën die de acne veroorzaken gedood. Hierdoor verminderen ontstekingen.

Huidverzorging

Een goede acne behandeling stopt niet na een bezoek aan de dermatoloog of huidtherapeut. Wij kunnen je adviseren over de beste producten voor jou.

Deroofing of STEEP procedure bij hidradenitis

Hier wordt nog aan gewerkt.....

Meest gestelde vragen over acne

Acne

Zijn puisten hetzelfde als acne?

Puisten zijn een symptoom van acne. Iedereen heeft weleens een puist. Dit wil echter niet zeggen dat je dan ook direct acne hebt. Acne is een huidziekte.

Kan acne overgaan?

Dat kan. Met name acne vulgaris, oftewel jeugdpuistjes, gaat op den duur weer over. Veel soorten van acne zijn blijvend. Dit wil niet zeggen dat de klachten ook blijvend zijn. In veel gevallen is acne goed te behandelen.

Wat kun je zelf doen tegen acne?

Wees lief voor je huid. Verzorg de huid goed en gebruik milde reinigingsmiddelen. Gebruik geen tot zo min mogelijk make-up. De zon en zonnebank zijn ook het best te vermijden.
Bij een uitbraak is het beste om de hulp van een professional in te schakelen.

Wat is het beste middel tegen acne?

HET beste middel tegen acne bestaat niet. Er is namelijk geen standaard behandeling voor acne. Bij de behandeling van acne is het erg belangrijk om dit af te stemmen op de specifieke persoon, huid en vorm van acne. Het is altijd maatwerk.

Wat kun je doen tegen littekens na acne?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg daarom dat je tijdig de hulp van een medisch professional inroept bij de behandeling van acne. Mochten er onverhoopt toch littekens ontstaan dan zijn deze op verschillende manieren te behandelen of minder zichtbaar te maken. Welke manier het meest geschikt is moet beoordeeld worden. Neem hiervoor contact op met een dermatoloog.



Er is niet altijd iets te doen tegen het ontstaan van littekens maar gelukkig zijn er wel mogelijkheden om de littekens te verminderen. Onze dermatoloog is hierin gespecialiseerd. Meer weten over wat de mogelijkheden zijn? Lees hier ons blog

Wilt u meer weten over acne? 

Wij beantwoorden graag al je vragen. Dat doen wij op een manier die jij prettig vindt. Via de button "neem contact op" kun je op verschillende manieren met ons in contact komen. 

We hebben een aantal blogs geschreven over acne. Druk op de button "blogs" om deze te lezen.

Geen wachtlijst

Geen wachtlijst

U kunt bij ons binnen een paar dagen al terecht voor een afspraak. Zo kunt u snel de juiste behandeling tegen acne starten.

dr. E.A. de Zwart-Storm

Persoonlijke benadering

Altijd hetzelfde vertrouwde aanspreekpunt. Zo leren we u goed kennen. Indien nodig stellen we samen met u een persoonlijk behandelplan op. 

Gehoorproblemen

Tijd en aandacht

Acne kan ontzettend vervelend zijn. Wij nemen de tijd om goed naar uw klachten te luisteren. Ook nemen wij de tijd voor een duidelijke uitleg en het beantwoorden van uw vragen.

KNO arts Nijmegen

Korte lijnen

Onze arts heeft direct contact met uw huisarts. Uw huisarts is daardoor goed op de hoogte van wat wij met u besproken hebben. 

KNO arts Nijmegen

Dichtbij

Wij staan letterlijk dicht bij u. Doordat wij regionaal samenwerken kunnen wij u helpen in uw eigen vertrouwde omgeving. 

KNO arts Nijmegen

Vergoede zorg

Wanneer u bent doorverwezen door uw huisarts, wordt de behandeling volledig vergoed door uw zorgverzekeraar (uitgezonderd het eigen risico)

Ik ben verwezen door mijn huisarts, wat nu?

Je huisarts heeft je doorverwezen naar Optimum Clinics om je klachten te laten onderzoeken. 

In de meeste gevallen hebben wij deze verwijzing digitaal ontvangen en nemen wij contact met je op om samen met jou een afspraak in te plannen. Is dit niet het geval? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina of bel ons op 085-1302796

Tevreden patiënten, daar doen wij het voor

Kundige, vriendelijke arts die echt de tijd voor je neemt. Tevens overlegd hij alle stappen van de behandeling waarin je je eigen regie kunt bepalen. Dit geeft mij een prettig gevoel en ook het gevoel van mens zijn i.p.v. "alleen maar de patient" zoals bij vele artsen wel het geval is.

Via ZorgkaartNederland

KNO arts Nijmegen

Recensie via ZorgkaartNederland

Komt hier jouw mening te staan? Laat ons weten wat je van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

Gehoorverlies slechthorendheid gehoorschade hoortesten
>>>

Komt hier jouw mening te staan? Laat ons weten wat je van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

eten in de keel slikproblemen slikklachten
>>>

Wil je weten welke behandelingsmogelijkheden er zijn?

Eugene de Zwart-Storm

Dermatologie bij Optimum Clinics

Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum. Kleinschaligheid, persoonlijke benadering, hoge kwaliteit en geen wachtlijsten kenmerken onze werkwijze. 

Wil je meer weten over Optimum Clinics?