Er zijn verschillende vormen van huidkanker:
- Basaalcelcarcinoom
- Plaveiselcelcarcinoom
- Melanoom
- Zeldzame vormen van huidkanker
Basaalcelcarcinoom
Een basaalcelcarcinoom is een kwaadaardig plekje op de huid en de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het is echter wel een milde en niet levensbedreigende vorm. Een basaalcelcarcinoom groeit namelijk heel langzaam en het is een zeldzaamheid dat het uitzaait.
De kans dat u een basaalcelcarcinoom ontwikkelt is best groot. 1 op de 5 krijgt namelijk voor het 85e levensjaar er mee te maken. Het wordt vooral veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon. Daarom komt een basaalcelcarcinoom vooral voor in het gezicht, de hals, de onderarmen en de handen.
Een basaalcelcarcinoom is soms lastig te herkennen omdat het vaak maar een klein plekje is, niet jeukt, geen pijn doet en er op verschillende manieren uit kan zien. Vaak begint het als een glazig en glad knobbeltje. Na een tijdje is er een wondje te zien wat vaak wat nattig is. Meestal geneest het wondje ook niet helemaal. Het kan er echter ook uit zien als een eczeem-achtig plekje. Een zalf tegen eczeem zal bij dit plekje dan ook niet helpen. Tot slot kan een basaalcelcarcinoom ook nog lijken op een litteken of een moedervlek.
Plaveiselcelcarcinoom
Een plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die ongeveer 1 op de 15 Nederlanders treft. Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en de kans wordt groter naarmate de leeftijd vordert. Het wordt vooral veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon. Daarom komt een plaveiselcelcarcinoom vooral voor in het gezicht, de hals, de onderarmen en de handen. Heeft u een lichte huid? Dan heeft u een verhoogde kans.
Een plaveiselcelcarcinoom is eerst een klein knobbeltje, ruw en bleekroze, wat langzaam groter wordt. Het kan ook pijn doen. Het gebeurt niet vaak maar een plaveiselcelcarcinoom kan uitzaaien.
Melanoom
Een melanoom kan een behoorlijk agressieve vorm van huidkanker zijn. De kwaadaardige cellen kunnen zich snel naar andere delen van het lichaam verplaatsen. Laat daarom een plekje dat verandert of wat u niet vertrouwt altijd checken door een arts. Wanneer een melanoom op tijd herkend en behandeld wordt, is de kans op genezing namelijk groot.
Een melanoom ontstaat meestal door verbranding door de zon op jonge leeftijd. Ook een lichte huid of een erfelijke aanleg kunnen de kans op een melanoom vergroten. Heeft u meer dan 100 moedervlekken of een aangeboren moedervlek die groter is dan 20 cm? Ook dan heeft u een vergrote kans.
Een melanoom wordt vaak gelinkt aan een veranderende moedervlekken. Een veranderende moedervlek kan zeker een melanoom zijn en het is belangrijk om deze altijd te laten checken door een arts. Een melanoom kan echter ook een vlekje op de gewone huid zijn. Ziet u een vlekje dat er anders uit ziet of gaat een moedervlek er anders uitzien, jeuken of bloeden? Neem dan contact op met uw arts. Voor meer informatie over hoe u zelf uw huid checkt op verdachte plekken kunt u vinden bij Stichting Melanoom