Eczeem op oogleden, hoe kom je er aan en af?
16 oktober 2020 
in Patient

Eczeem op oogleden, hoe kom je er aan en af?

Dermatologen zien het vaak bij patiënten: eczeem op oogleden. Soms is het vinden van de oplossing gemakkelijk, soms allesbehalve. Hoe dan ook ligt de oplossing ervan bij het vinden van de oorzaak. Maar hoe vind je die?
“Ik kom het regelmatig tegen bij patiënten van OptimumClinics. Jeuk, roodheid en schilfering op de bovenste oogleden,” vertelt dermatoloog Eugène De Zwart-Storm. “Het is een aandoening die veel mensen hebben en de meesten weten niet goed wat ze ermee aan moeten.”
Vaak wordt een crème van de drogist gebruikt waar het eczeem wel minder van wordt maar blijft terugkomen; alleen de symptomen worden er mee onderdrukt. De dermatoloog voorziet de patiënt van een geneesmiddel tegen de klachten en gaat daarnaast altijd op zoek naar de oorzaak van de klachten.

Wie een oplossing wil voor eczeem op de oogleden, wordt geadviseerd een contactallergologisch onderzoek te laten uitvoeren bij de dermatoloog. Vaak wordt eczeem op de oogleden namelijk veroorzaakt door een allergie voor een bepaalde stof. Het is dan zaak uit te zoeken welke stof.
Zelf mogelijke oorzaken elimineren kan ook, maar dat kan een lange zoektocht worden. Bovendien kan de stof die de allergie veroorzaakt, in meerdere producten zitten.

Waarom concentreert de eczeem zich zo vaak op oogleden in plaats van andere lichaamsdelen?

De Zwart-Storm legt uit: “De huid van de oogleden is dun en dus gemakkelijk doelwit van bacteriën. Bovendien raak je – ongemerkt – je oogleden heel vaak aan. Als je handen dan in contact zijn geweest met de stof die de allergie veroorzaakt, veroorzaakt het op de oogleden een allergische reactie.”

Het onderzoek naar contactallergieën gebeurt met de zogenaamde ‘plaktest’. Een uitgebreide collectie stoffen waar mensen vaak allergisch op reageren, wordt met pleisters op de rug aangebracht. Die pleisters blijven drie dagen zitten. Het zijn kleine pleisters overigens; 1×1 centimeter. Als er een allergische reactie optreedt, reageert een klein stukje huid en dat trekt snel weer weg.
De test wordt op de derde en de vierde dag afgelezen door de dermatoloog, eventueel op de zevende dag. Niet allergieën zijn namelijk acuut; er bestaan ook vertraagde allergieën die zelfs pas na een week een reactie geven.
Is de test eenmaal afgelezen door de dermatoloog, dan is de oorzaak snel duidelijk. De oorzaak kan van alles zijn, van een bestandsdeel in wasmiddel tot nikkel.

Een contactallergie is een veroordeling voor het leven.

De reactie op het allergeen wordt zelfs steeds sterker. Daarom is het belangrijk om het snel op te sporen en te behandelen. Worden de klachten alleen maar onderdrukt, dan wordt de reactie steeds heftiger.

Praktijkvoorbeeld: allergie voor conserveermiddel

Eugène De Zwart-Storm had onlangs een patiënt met een contactallergie voor een conserveermiddel dat in schoonmaakmiddelen voorkomt.
“Het keukenkastje uitpluizen en alle producten waar het middel in voorkomt, wegdoen, is mijn advies dan. Mevrouw bleek allergisch voor de allesreiniger die ze al jaren gebruikte. Ik vond het vreemd dat ze later terugkwam met dezelfde klachten; we hadden de oorzaak immers gevonden. Heeft u het middel weggegooid? vroeg ik haar. ‘Nee dat niet. Maar ik gebruik nu handschoenen,’ was haar antwoord. Aha, dat was het misverstand. Het gaat niet om de verpakking waar het in zit, maar om het middel zelf. Als zij het huis schoonmaakt met het middel, komt ze er later weer mee in aanraking, op alle oppervlaktes waar het middel is gebruikt. En dat is nou juist de veroorzaker van het probleem. Weggooien dus en op zoek naar een schoonmaakmiddel zonder het allergeen.”

 

Over de schrijver
Ik geniet ervan om mensen het cadeau van zelfvertrouwen te geven. Net zoals dit ooit aan mij is gegeven. Deze drijfveer zorgt ervoor dat ik geniet van de cosmetische dermatologie en om een huidkanker operatie cosmetisch mooi te laten lukken. Persoonlijke zorg met empathie, dat is waar het mij om gaat.
Reactie plaatsen