Gehoorschade na opheffing Corona maatregelen

Twee jaar lang hebben we concerten en festivals moeten missen. Nu alle maatregelen verdwijnen barst het festivalseizoen in alle hevigheid los en ook concerten in alle soorten en maten zijn weer terug. Komt er nu ook meer aandacht voor gehoorschade onder jongeren?

Gehoorschade

Gehoorschade is een flink probleem onder jongeren. Maar liefst 12% van de Nederlandse jongeren heeft last van gehoorschade. Het is een groeiend probleem onder jongeren en wordt (door deze groep) behoorlijk onderschat. Er is niet veel aandacht voor en de meeste jongeren zijn zich niet bewust van de schade die hun gehoor kan oplopen tijdens een avondje stappen, een concert of een festival. 

Wat is gehoorschade?

Je kent het vast wel na een avondje uit, die vervelende piep of zoem in je oren wanneer je lekker wil gaan slapen. Dit zou eigenlijk een waarschuwingssignaal moeten zijn want dit is een teken dat het gehoor al te veel te verduren heeft gehad. 

Bij gehoorschade is er sprake van beschadiging van de trilharen in het middenoor. Deze beschadiging en het zelfs kapot gaan van de trilharen kan plotseling optreden bij een heel hard geluid en kan ook langzaam optreden door het regelmatig in aanraking komen met (te) harde geluiden. Beschadigde trilharen geven de verkeerde informatie door. Hierdoor kan een piep of een ruis ontstaan. Dit noemen we ook wel tinnitus. Het kan ook gebeuren dat beschadigde trilharen helemaal geen signaal meer doorgeven. In dat geval neemt het gehoor af en spreken we van gehoorverlies. Het beschadigen en kapot gaan van de trilharen en de ontstane gehoorschade is onomkeerbaar. Gehoorschade is blijvend. 

Gehoorschade na Corona

Laten we beginnen met duidelijk te stellen dat dit blog niet gaat over gehoorschade als symptoom van Corona en ook niet over na-effect van het COVID-19 virus. Of het virus schade kan aanrichten of hebben aangericht aan of in het oor wordt nog onderzoek naar gedaan. Hierover leggen we graag meer uit in een volgend blog. Het is echter wel zo dat de kans op gehoorschade, met name onder jongeren, weer toeneemt nu alle maatregelen om het virus te remmen zijn losgelaten. Daar gaan we in dit blog dieper op in. 

Veel jongeren zijn zich niet bewust van het feit dat de kans op gehoorschade groot is bij het bezoeken van bijvoorbeeld een concert of een nachtclub. Ook het dragen van koptelefoons en in-ear headsets vergroten die kans. Door alle maatregelen tijdens de pandemie was de kans op het oplopen van gehoorschade minder groot. Concerten en festivals zijn gedurende twee jaar vrijwel allemaal geannuleerd en kroegen en nachtclubs bleven gesloten. Hierdoor is de aandacht voor gehoorschade ook verslapt. 

Logisch dat iedereen weer lekker wil genieten van alles wat weer kan. Zeker doen! Maar wij willen hierbij wel aandacht vragen voor het beschermen van je gehoor. Je hebt maar een paar oren en deze zijn zeer belangrijk.

Gehoorschade voorkomen

Stel je eens voor dat je die fantastische zanger nooit meer zo zuiver kunt horen zingen omdat je oren altijd een piep produceren of dat je delen van gesprekken niet goed meekrijgt omdat je niet meer alles goed kunt horen. Dat wil je graag voorkomen, toch? Wij hebben een paar tips:

  • Draag gehoorbescherming op plekken waar het geluid hard is. Er zijn speciale oordoppen met muziekfilter te verkrijgen.
  • Draag je een koptelefoon of een headset? Zorg er dan voor dat het volume niet te hard staat. Zet, indien mogelijk, een volumebegrenzer aan.
  • Test je gehoor met enige regelmaat. Het is namelijk belangrijk om gehoorschade tijdig op te merken.

Nog vragen naar aanleiding van dit blog of een afspraak maken? We zijn te bereiken op de volgende manieren:

Chat: www.optimumclinics.nl

e-mail: info@optimumclinics.nl

Telefoon: 085-1302796