Wat is menopauze of overgang?
De menopauze. De overgang. Twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Maar wat betekenen ze precies?
De menopauze en de overgang zijn niet hetzelfde. Simpel gezegd is de menopauze enkel de laatste menstruatie. Het is dus een moment. Het moment waarop de laatste menstruatie plaatsvindt. Of een vrouw haar menopauze heeft gehad is dus ook pas achteraf te bepalen. U heeft namelijk de menopauze gehad wanneer er een jaar lang geen bloeding is geweest. De overgang is in feite de periode hier omheen. Het woord zegt het eigenlijk al een beetje. Het is de overgang van een vruchtbaar leven naar een onvruchtbaar leven. De overgang is de periode waarin het menstruatiepatroon veranderd. Tijdens de overgang veranderen ook de hormoonspiegels. Dit kan klachten geven. De opvliegers zijn hier een heel bekend voorbeeld van. Heeft u veel klachten van de overgang en heeft dit invloed op uw dagelijks functioneren? Neem dan contact op met uw arts.
De overgang
Tijdens de overgang wordt de hoeveelheid eicellen in de eierstokken minder en wordt er minder van het vrouwelijke geslachtshormoon oestradiol geproduceerd. De menstruatie wordt in deze periode onregelmatig om uiteindelijk helemaal uit te blijven. De overgang is de periode waarin een vrouw onvruchtbaar wordt. De overgang is voor iedere vrouw verschillend. Gemiddeld begint het tussen het 45e en 55e levensjaar en kan tussen de 4 tot 10 jaar duren. Sommige vrouwen merken er weinig van en sommige vrouwen houden tot lang na hun laatste menstruatie heftige klachten. Klachten die kunnen voorkomen tijdens de overgang zijn:
- Menstruatieklachten
- Opvliegers
- Gewichtstoename
- Slaapproblemen
- Vaginale klachten
- Hoofdpijn
- Somberheid
- Gewrichtsklachten
- Urineverlies
- Verminderd libido
Tijdens de overgang neemt het risico op botontkalking en hart- en vaatziekten toe. Ervaart u klachten? Neem dan altijd contact op met een arts.
Menopauze
De menopauze is dus het moment waarop er voor het laatst een menstruatie heeft plaatsgevonden. Dit kan worden vastgesteld wanneer er een jaar na dat moment geen bloedverlies meer is geweest. Is er sprake van bloedverlies na dat jaar? Dan spreken we over bloedverlies na de menopauze is het advies om contact op te nemen met uw huisarts of gynaecoloog.