Wat is menstruatie?
Wat is menstruatie?
Menstruatie wordt ook wel ongesteld genoemd en is iets heel gewoons. Iedere vrouw heeft er gemiddeld 38 jaar mee te maken.
Maar hoe zit dat nou? Waarom worden vrouwen ongesteld?
Een vrouwenlichaam bereidt zich (gemiddeld) iedere maand voor op een zwangerschap. Dit doet het lichaam door te zorgen dat het slijmvlies van de baarmoeder dikker wordt en er een eicel rijpt en vrij komt voor bevruchting. Wanneer de eicel niet bevrucht wordt, heeft het lichaam de eicel en het dikkere slijmvlies in de baarmoeder niet nodig. Daarom wordt het afgebroken. Het overtollige slijmvlies wordt samen met wat bloed via de vagina naar buiten gedreven. Dit proces herhaalt zich steeds weer.
Wat is een normale menstruatie?
Een normale ongesteldheid of menstruatie komt ongeveer 1 keer per maand en duurt een paar dagen.
De periode van menstruatie tot menstruatie noemen we een cyclus. Een cyclus van 21 tot 34 dagen is normaal. Wanneer bij een meisje de menstruatie net is begonnen en bij vrouwen die richting de menopauze gaan, is een cyclus tussen de 21 en 45 dagen normaal.
Gemiddeld treedt de eerste menstruatie op tussen de 12 en 13 jaar en stopt het of neemt het af zo rond het 50e levensjaar.
Bloedverlies hoort bij het ongesteld zijn, net als wat vervelende klachten als krampen in de onderbuik, de onderrug en pijnlijke bovenbenen. Ook wisselende stemmingen en zin in een bepaald soort eten zijn vrij normaal. Wanneer deze klachten zo heftig zijn dat het dagelijks leven wordt beïnvloed en het bloedverlies hevig is dan is het advies om contact op te nemen met een arts. Ook wanneer de cyclus zeer onregelmatig is, kan een bezoek aan een arts zinvol zijn.