Help! Mijn man/vrouw is een snurker!
Snurken. Voor de zoveelste keer geef je weer eens een por in de zij van je partner. Voor heel eventjes is het stil maar net wanneer jij bijna weer in slaap valt wordt er wederom een heel bos om gezaagd. Moe en geïrriteerd pak je je spullen om voor de zoveelste nacht op rij op de bank te gaan slapen. Ver weg van die herrie die je nacht na nacht uit je slaap houdt.
Herkenbaar? Die kans is groot want veel mensen snurken en veel mensen hebben last van een snurkende partner. Gelukkig is er in veel gevallen iets aan te doen.
Wat is snurken?
Snurken is een ruisend, brommend of zagend geluid. Dit kan vrij zacht zijn maar het snurken kan ook zoveel geluid produceren dat zelfs de buren er hinder van ondervinden. Het snurken wordt veroorzaakt doordat tijdens het slapen je tong verslapt. Door het wegzakken van de tong wordt de luchtweg wat verkleind. Hierdoor moet je meer moeite doen om de lucht naar binnen te zuigen. De hogere luchtsnelheid zorgt ervoor dat de huig en het zachte verhemelte vibreren. Dit vibreren zorgt voor het geluid wat we snurken noemen.
Waardoor wordt snurken veroorzaakt?
Snurken wordt dus veroorzaakt door een vernauwing waardoor er een vibratie ontstaat tijdens het ademhalen in de slaap. Maar waardoor wordt die vernauwing veroorzaakt?
- Door het slapen op de rug. Je tong, je huig en je zachte gehemelte zakken in deze houding naar achteren.
- Overgewicht. Bij overgewicht worden de wanden in de keelholte dikker en maken de doorgang dus nauwer.
- Roken. Roken zorgt voor een continue irritatie in de keel. Ook hierdoor kunnen de wanden in de keelholte verdikken en dus de doorgang nauwer maken.
- Een vergrote keel- of neusamandel. Dit komt bij volwassenen veel minder vaak voor dan bij kinderen.
- Een te nauwe neusholte. Dit kan een aantal oorzaken hebben zoals neusverstopping bij verkoudheid of allergie, door poliepen of door een scheef neustussenschot.
- Alcohol of bepaalde medicijnen. Deze middelen verminderen de spierspanning.
- Verslapping van de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong. Dit kan worden veroorzaakt door het ouder worden maar ook door vermoeidheid.
- Een van nature lang, slap en zacht gehemelte en huig.
Hoe kun je onderzoeken waar het snurken vandaan komt?
Wanneer snurken er voor zorgt dat je moe wakker wordt, je partner er niet van kan slapen of er op welke manier dan ook veel hinder van ondervindt, dan is het verstandig aan je huisarts een verwijzing naar de KNO-arts te vragen. Een KNO-arts kan namelijk de oorzaak van het snurken onderzoeken en een behandeling opstarten.
Bij Optimum Clinics willen we het jou als patiënt zo makkelijk mogelijk maken. Dit doen we door je niet te laten wachten. Wij hebben geen wachtlijst dus je kunt al snel terecht voor een consult. Tijdens dit consult zal onze KNO-arts eerst een aantal vragen stellen. Hiermee kan zijn al oorzaken vinden of juist uitsluiten. Ook zal zij de keel en de neus onderzoeken om te kijken of hier vernauwingen aanwezig zijn. Indien er naast het snurken mogelijk ook ademstops zijn dan kan dit verder onderzocht worden. Afsluitend krijg je dan een apparaatje mee. Dit apparaatje zal tijdens je slaap onder andere het snurken en je ademhaling meten. Dit kan gewoon mee naar huis en je kunt tijdens het onderzoek dus ook gewoon in je vertrouwde omgeving gaan slapen. De volgende dag kan onze KNO-arts het apparaatje uitlezen en zal zij het resultaat met je bespreken.
Ik snurk. Wat kan ik daar aan doen?
Ongeacht de ernst van het snurken en of je daarmee een arts bezoekt of niet, zijn er een aantal tips die snurken kunnen verminderen:
- Drink zo min mogelijk alcohol. Vanaf twee uur voor het gaan slapen in ieder geval geen alcohol meer nuttigen.
- Stop met roken. Dit is natuurlijk voor al je organen beter.
- Eet geen zware maaltijd net voor het slapengaan.
- Zorg voor een gezond lichaamsgewicht. Eet gezond en beweeg regelmatig.
- Leef een regelmatig en gezond leven waarbij er zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van slaapmiddelen en/of kalmerende middelen.
Afhankelijk van de oorzaak van het snurken en of er wel of geen ademstops aanwezig zijn, zijn er een aantal behandelingen die ingezet kunnen worden door de arts. Deze behandelopties zal onze KNO-arts uitgebreid met je bespreken. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld MRA. Dit is een kunststof plaatje dat over de tanden wordt geklemd. Het houdt de onderkaak naar voren tijdens de slaap. Dit moet iedere nacht worden gedragen. Een andere mogelijkheid is CPAP. Dit is een masker dat de ademhaling ondersteunt. Deze therapie wordt begeleid door een longarts/somnoloog, gespecialiseerd in slaap. Ook kan positietherapie worden geadviseerd. Hierbij wordt je houding ’s nachts door een apparaatje gecorrigeerd zodat je niet op de rug gaat slapen. In sommige gevallen kan een operatie tot het advies horen. Je wordt dan doorgestuurd naar een ziekenhuis bij jou in de buurt.
Onderzoek, behandeling en vragen
Binnen onze vestiging KNO in Nijmegen hebben we ook een snurk/OSAS poli. Deze poli richt zich volledig op snurken en slaapapneu. Hier kun je binnen een aantal dagen al terecht en zo nodig direct het apparaatje meenemen om thuis de slaap te monitoren. Snel duidelijkheid en snel en makkelijk geholpen.
Voor het maken van een afspraak of het stellen van vragen staan wij voor je klaar:
Telefoon: 085-1302796
E-mail: info@optimumclinics.nl
Website: www.optimumclinics.nl
Facebook: Optimum Clinics