Helpt aambeienzalf?
Je hebt het vast wel eens gezien op tv of gehoord op de radio, reclame voor aambeienzalf. Leuk die reclame maar helpt het eigenlijk wel echt tegen aambeien? Het is toch wel een onderwerp waar een taboe op rust. In alledaagse gesprekken zullen mensen het niet vaak over aambeien hebben, laat staan hun ervaring met aambeienzalf delen. Dus hoe weet je nou of het echt werkt? In dit blog vertellen wij alles over aambeien, wat te doen om ze te voorkomen en mogelijke behandelingen.
Wat zijn aambeien?
Hemorroiden ofwel aambeien zijn opgezwollen en ontstoken aderen in het rectum en de anus. U kunt ze eigenlijk wel vergelijken met spataderen die vaak op de benen te zien zijn.
Aambeien kunnen op verschillende plekken voorkomen, zowel intern als extern. Met interne aambeien worden de aambeien bedoeld die zich binnen in de anus bevinden. Ze zijn pijnloos. Grote kans dus dat u er niets van merkt wanneer u ze er wel zitten. Externe aambeien worden daarentegen wel vaak opgemerkt. Ze kunnen behoorlijk vervelend zijn. Externe aambeien bevinden zich rond de anus en zijn daarom gevoeliger. Zo kunnen ze bijvoorbeeld pijnklachten geven tijdens ontlasting en bij bepaalde bewegingen zoals zitten of het schuren van ondergoed.
Wat zijn de oorzaken van aambeien?
Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de aderen. Deze druk op de aderen kan worden veroorzaakt door:
- Constipatie en harde ontlasting: hierdoor moet er extra geperst worden tijdens de stoelgang wat zorgt voor extra druk op de aderen.
- Zwangerschap: bij een zwangerschap groeit de baarmoeder en kan hiermee druk gaan uitoefenen op andere organen. Zo kan dit ook de druk op de aderen in het bekken verhogen.
- Zwaar tillen: Wanneer er langdurige zware dingen getild worden, kan de druk op de aderen worden verhoogd.
- Veel zitten: Veel zitten en nauwelijks bewegen kan de doorbloeding belemmeren.
- Leeftijd: Naarmate we ouder worden, verandert er veel in het lichaam, zo ook de doorbloeding waardoor de kans op aambeien toeneemt.
Hoe weet ik of ik aambeien heb?
U weet pas helemaal zeker of u aambeien heeft wanneer u dit laat controleren door een arts. Het is echter niet de bedoeling dat we bij ieder signaal wat lijkt op een aambei een bezoek aan de huisarts gaan brengen. Vaak verdwijnen ze namelijk vanzelf weer. Er zijn een aantal dingen waar u op kunt letten en typerend zijn voor aambeien:
- Pijn: externe aambeien kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en veel ongemak met zich meebrengen. Meestal is de pijn niet continu en alleen tijdens de stoelgang of bij het (gaan) zitten. Ook kunnen sommige soorten ondergoed pijnklachten of ongemak geven.
- Jeuk: aambeien kunnen flink jeuken en irriteren. Hierbij gaat het om externe aambeien. Jeuk en irritatie kunnen echter ook een symptoom zijn van andere aandoeningen. Verdwijnt de klacht niet vanzelf, is de jeuk te hevig of heeft u het vermoeden dat er geen aambei aanwezig is, neem dan contact op met uw huisarts om het te laten controleren.
- Zwelling: zowel de interne als de externe aambeien kunnen zorgen voor zwelling wat een onprettig en vreemd gevoel kan geven.
- Bloed in de ontlasting: helder rood bloed op het toiletpapier of op de ontlasting is een van de meest voorkomende symptomen. Ondanks dat het in het geval van aambeien geheel onschuldig is, maken mensen zich er vaak zorgen over. Neem bij twijfel, ongerustheid of zorgen contact op met uw huisarts.
Wat is er tegen aambeien te doen?
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de kans op het ontwikkelen van aambeien zoveel mogelijk te beperken:
- Drink voldoende
- Eet vezelrijk
- Beweeg regelmatig
- Voorkom lang zitten
- Neem de tijd op het toilet
Ook wanneer bovenstaande tips in acht worden genomen, kunnen er aambeien ontstaan. Vaak verdwijnen ze vanzelf weer. Wanneer u er klachten van ondervindt, zijn er een aantal dingen die u kunt proberen. Zo kunt u in een warm bad gaan zitten of juist een ijspack aanbrengen. Wanneer huis, tuin en keuken middeltjes niet meer helpen, kunt u de hulp van uw huisarts inroepen. Deze kan medicatie voorschrijven om de symptomen te verminderen. Ook kan er een behandeling worden uitgevoerd om de bloedtoevoer naar de aambeien te verminderen. In zeldzame gevallen en enkel bij zeer ernstige aambeien kan een operatieve ingreep worden overwogen. Meestal verdwijnen de aambeien vanzelf en is de behandeling gericht op het verzachten van de klachten die de aambeien geven.
Helpt aambeienzalf?
Deze vraag is niet eenduidig met een ja of een nee te beantwoorden. Er zijn namelijk verschillende soorten zalven met ieder een andere werking en een ander doel. De zalven die u zelf bij de apotheek of de drogist kunt kopen zijn gericht op symptoombestrijding. Zij werken enkel bij lichte klachten zoals pijn en jeuk. Medicatie (zalf) die wordt voorgeschreven door een arts en dus enkel verkrijgbaar is met een recept kunnen bij iets hevigere klachten werken. Ook hierbij is het belangrijk om te weten dat deze zalven enkel helpen bij enigszins milde klachten en in de meeste gevallen ook enkel symptoombestrijding. De onderliggende oorzaak van de aambeien wordt hiermee niet aangepakt.