Hoe fijn is een warme kruik, maar wat vindt je huid er van?
Buiten begint het kouder te worden en de spieren worden stijver. Het is heel verleidelijk om tegen de kachel te zitten of een warme kruik tegen je huid te houden. Het voelt goed, je spieren ontspannen en het is genieten om er warm bij te zitten. Toch is het niet altijd goed.
Erythema ab igne
Deze door (ab) vuur of warmte (igne) ontstane roodheid (erythema) komt tegenwoordig niet vaak meer voor. In de tijd van gaskachels en open haarden was deze grillige donkere verkleuring van de rug, billen of benen vaker te zien. Mensen houden van warme billen. Wanneer je langdurig op een warmtebron zit of tegen je aan houdt, zoals een kruik of kachel, kan je huid daar op reageren met een oppervlakkige ontstekingsreactie rond de bloedvaten. Daarom is het honingraad patroon zichtbaar in de huid. Door de warmte gaan de bloedvaten immers open staan. De pigmentcellen die daarboven liggen reageren met een verhoogde pigmentproductie. Dat pigment komt uiteindelijk oppervlakkig in de huid te liggen en zorgt voor een bruine verkleuring.
Laptop dermatitis
Tegenwoordig is er de moderne variant van kachelbenen. Weinig mensen zitten nog dicht bij de kachel om warm te blijven. Nu vrijwel iedereen centrale verwarming heeft en het internet zijn intrede heeft gedaan, komt het vaker voor dat mensen langdurig met een laptop op de schoot zitten. Door de warmte die de laptop genereert ontstaat erythema ab igne op de bovenbenen. We noemen dat een laptop dermatitis.
Kan het kwaad en hoe kom ik ervan af?
In principe kan het geen kwaad, al kan de pigmentatie een lange tijd duren voordat het weg trekt. Soms gaat het helemaal niet meer weg. Alle plekken waar langdurig ontsteking aanwezig is kan uiteindelijk ontaarden in onrustige cellen. In zeldzame gevallen kan er huidkanker in ontstaan, bijvoorbeeld plaveiselcelcarcinoom of merkelcelcarcinoom. Je ziet dan naast verkleuring wondjes, verharding of een zwelling ontstaan in het aangetaste gebied.
Ervan af komen kan een uitdaging zijn. Vanzelfsprekend is het verstandig om de hittebron te vermijden. Soms lukt het om de pigmentatie te verwijderen door behandeling met een pigmentlaser.