Huidkanker en melanoom. Hoe zit dat?
30 januari 2024 

Huidkanker en melanoom. Hoe zit dat?

Huidkanker en melanoom. Begrippen die vaak in een adem worden genoemd. Begrippen die ook bij veel mensen bekend zijn. Wat echter niet altijd bekend is, is wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen deze twee begrippen. In dit blog zetten wij uiteen wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen huidkanker en melanoom. 

Wat is huidkanker?

Huidkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker in Nederland. Heel simpel gezegd is huidkanker kanker in de huid. Het is een abnormale groei van huidcellen. Hierdoor kan een kwaadaardige tumor ontstaan. Dit noemen we huidkanker. Er zijn verschillende soorten:

  • Basaalcelcarcinoom
  • Plaveiselcelcarcinoom
  • Melanoom

Basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom zijn minder agressieve vormen van huidkanker. Ze dienen zeker behandeld te worden maar zorgen zelden tot nooit voor uitzaaiingen. Daarmee zijn deze twee vormen zelden levensbedreigend.

Wat is een melanoom?

Een melanoom is een vorm van huidkanker. Het is tevens de meest agressieve vorm van huidkanker. Het is ook de minst voorkomende vorm maar tegelijkertijd ook de vorm waaraan de meeste mensen met huidkanker aan komen te overlijden. Een melanoom kan namelijk zorgen voor uitzaaiing.

Ee melanoom begint in de cellen die melanine produceren, het pigment dat onze huid haar kleur geeft. Het is dan ook vaak te ontdekken doordat er een vreemd plekje op de huid verschijnt of door een moedervlek die verandert.

Wanneer een melanoom tijdig wordt ontdekt en behandeld, is de kans op genezing groot.

Huidkanker en melanoom

Melanoom is dus een soort een huidkanker. Het is de meest agressieve vorm. Echter geldt voor alle vormen dat hoe eerder het ontdekt en behandeld wordt, hoe groter de kans op genezing.  We leggen later uit hoe u huidkanker kunt herkennen en wat u moet doen wanneer u een verdachte plek heeft ontdekt.

Om u een beeld te geven hoe vaak huidkanker voorkomt en hoe vaak dit een melanoom betreft, delen we de cijfers van het KWF over 2022 met u. In 2022 kregen 80.300 mensen huidkanker. Veruit de grootste groep, 60.000 mensen, kreeg te maken met een basaalcelcarcinoom. Een groep van 14.873 mensen kreeg een plaveicelcarcinoom. 8.045 mensen werden gediagnosticeerd met een melanoom. In dat jaar stierven 846 mensen aan melanoom tegen 163 mensen met plaveiselcelcarcinoom. Mensen met een basaalcelcarcinoom genezen vrijwel altijd.

Voor vrijwel alle soorten huidkanker en zo ook voor melanoom zijn de volgende risicofactoren bekend:

  • UV-straling: de bekendste en zeker ook de belangrijkste oorzaak van huidkanker is blootstelling aan UV-straling. Langdurige en vooral onbeschermde blootstelling aan de zon verhoogt de kans op het ontwikkelen van huidkanker aanzienlijk. Zorg daarom altijd voor goede bescherming tegen de zon.
  • Familiegeschiedenis: wanneer huidkanker eerder in de familie is voorgekomen, neemt de kans op het ontwikkelen van huidkanker toe.
  • Huidtype: Het risico op het ontwikkelen van huidkanker is hoger bij mensen met een lichte huid, sproeten, blond haar, rood haar, groene ogen of blauwe ogen.
  • Leeftijd: naarmate de leeftijd toeneemt, neemt ook de kans op het ontwikkelen van huidkanker toe.

Hoe herken je huidkanker of een melanoom?

Om uit te sluiten of het huidkanker is en of het gaat om een basaalcelcarcinoom, een plaveiselcelcarcinoom of een melanoom is verder onderzoek nodig. De dermatoloog zal het plekje bekijken en indien nodig een biopt nemen. Maar hoe weet u nou of u met een plekje naar de huisarts moet gaan?

Allereerst is het belangrijk om uw huid regelmatig te controleren. Door deze regelmatige controle leert u uw huid goed kennen en zult u het eerder opmerken wanneer er verandering plaatsvindt. De huid controleren kunt u het beste doen door hier een vaste regelmaat in te creëren zodat het een gewoonte wordt. Vervolgens gaat u voor een spiegel staan en zorgt u voor voldoende licht. Het beste is dan om uw huid van boven naar beneden heel rustig te bekijken. Let hierbij vooral op de delen huid die veel met zonlicht in aanraking komen. Ook moedervlekken vragen om wat extra aandacht en dienen goed gecontroleerd te worden op eventuele veranderingen.

Hoe ziet een melanoom eruit

Trek aan de bel wanneer u een van de volgende dingen ontdekt:

  • Een bultje dat ruw aanvoelt of een schilferig wit plekje in het midden heeft en bleekroze van kleur is
  • Een schilferig zweertje dat maar niet wil genezen
  • Een wratje of korstje dat spontaan gaat bloeden
  • Een asymmetrische moedervlek
  • Een moedervlek met een onregelmatige rand
  • Een moedervlek die van kleur verandert
  • Een moedervlek die groter wordt
  • Een moedervlek die gaat bloeden, jeuken of pijn doet
  • Een moedervlek die plots ontstaat, dikker wordt of verandert

Twijfelt u? Ook dat is een reden om direct aan de bel te trekken. Een verdacht plekje kan immers beter te vaak worden gecheckt dan te weinig.

Optimum Clinics

Bij Optimum Clinics kunt u met een verdachte plek snel terecht, vaak al binnen een dag. Met een verwijzing van uw huisarts wordt dit consult en een eventuele behandeling volledig vergoed (uitgezonderd het wettelijk verplichte eigen risico).

085-1302796

info@optimumclinics.nl

www.optimumclinics.nl

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen