Obstructief SlaapApneu Syndroom oftewel OSAS, wat is dat?
Wanneer u tijdens uw slaap af en toe stopt met ademhalen dan kan het zijn dat u last heeft van slaapapneu. Deze adempauzes kunnen optreden doordat de spieren tijdens de slaap ontspannen. Weke delen in de keel en de tong kunnen hierdoor de ademhaling blokkeren.Door de adempauzes kan het zuurstofgehalte in het bloed dalen. Gebeurt dit meer dan 5 tot 10 keer dan is de kwaliteit van slaap verstoord en kunt u daar hinder van ondervinden.
Welke klachten kunnen voorkomen bij OSAS?
Klachten van Obstructief Slaapapneu Syndroom zijn zowel gekoppeld aan de aandoening zelf als aan de verslechterde slaap die hier door wordt veroorzaakt.
- Snurken
- Onrustige slaap
- Wakker schrikken waarbij u een verstikkend gevoel heeft
- Ochtendhoofdpijn
- Geheugenstoornissen
- Vermoeidheid of slaperigheid
- Gewichtstoename
- Nachtelijk zweten
- Verhoogde bloeddruk
- Lager libido of impotentie
- Prikkelbaarheid
- Vaak plassen in de nacht
- Depressiviteit
- Verminderde concentratie
Hoe wordt de diagnose gesteld bij Optimum Clinics Nijmegen?
Om te kijken of er sprake is van OSAS of iets anders en om te kijken welke behandeling het beste bij u past is er onderzoek nodig. U komt hiervoor bij onze KNO-arts. Allereerst zal onze KNO-arts u een aantal vragen stellen en bespreken wat precies uw klachten zijn. Er wordt gekeken of de neus en de mondkeelholte voldoende open zijn. Hiervoor gebruiken we een videoscoop. Als u wilt, kunt u meekijken.
Het slaaponderzoek vindt thuis plaats. U krijgt van ons (meestal direct) een apparaat (WatchPAT) mee waarmee we de kwaliteit van uw slaap kunnen meten. Deze WatchPat is heel eenvoudig te bevestigen voordat u gaat slapen. U schuift een hoes om uw vinger, plakt een sticker-elektrode op uw borst en doet het meet-horloge om uw pols. Bij dit onderzoek is geen borstband nodig. Een groot voordeel want deze borstband ervaren veel patienten als vervelend.
WatchPAT is een van de meest uitgebreide slaaponderzoeken voor thuis. Het meet de ademhaling, ademhalingstops, snurkgeluiden, beweging, hartslag, zuurstofgehalte en slaappositie.
Na één nacht slapen levert u de WatchPAT weer bij ons in. Wij lezen dan de gegevens uit en analyseren en bespreken dit in ons multidisciplinaire slaapteam. Zo krijgen we een goed beeld van u in uw eigen vertrouwde thuissituatie. De KNO-arts zal een afspraak met u maken om de resultaten met u te bespreken.
Voor meer informatie over de WatchPAT kunt u terecht op www.itamar-medical.com/patients. Deze informatieve site is Engelstalig. Komt u er niet uit? Neemt u dan contact met ons op voor een uitgebreide uitleg.
Lees hieronder meer over de verschillende behandelingsmogelijkheden.