Reukverlies kan veel verschillende oorzaken hebben. Om het reukverlies goed te kunnen behandelen is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Vaak kan de oorzaak al achterhaald worden tijdens een gesprek. De KNO-arts zal u een aantal vragen stellen zoals:
- Is er iets gebeurd op het moment of kort voordat uw reuk verminderde?
- Was u direct uw reukvermogen kwijt of kwam dit geleidelijk?
- Gebruikt u medicijnen?
- In welke mate is er sprake van reukverlies? Ruikt u niets meer of is het verminderd?
- Komen reukstoornissen in de familie voor?
- Zijn er bijkomende klachten?
- Enz.
Soms is het beantwoorden van vragen al voldoende om een oorzaak en eventuele behandeling te bepalen. In andere gevallen is het noodzakelijk om de neus inwendig goed te bekijken en te onderzoeken. Ook de mond zal dan bekeken worden omdat ook hier een oorzaak kan liggen. Mocht dit geen duidelijkheid brengen dan kan er aanvullend onderzoek worden gedaan. Denk hierbij aan een CT-scan van de neusbijholten, een MRI van de hersenen, bloedonderzoek of testen waarbij gekeken wordt hoeveel en wat er nog waargenomen kan worden.
Oorzaken
Meestal wordt reukverlies veroorzaakt door een virale infectie van de bovenste luchtwegen. De reukzin keert dan in de meeste gevallen ook vanzelf weer terug. Neusverstopping door een virus, sinusitis, allergie of een ernstige scheefstand van het neustussenschot kunnen er ook voor zorgen dat de reuk (tijdelijk) minder is.
Sommige medicijnen kunnen verminderde reuk veroorzaken. Dit staat vrijwel altijd in de bijsluiter onder bijwerkingen beschreven.
Ziekten als suikerziekte, Parkinson en Alzheimer maar ook psychische aandoeningen kunnen ook de oorzaak zijn van reukverlies.
Sinds bijna twee jaar kunnen we ook Covid-19 aan het rijtje met mogelijke oorzaken van reukverlies toevoegen. Voor veel mensen is dit gelukkig tijdelijk maar soms is het blijvend. Heeft u langdurig last van klachten na Covid? Dan kunt u terecht bij longgeneeskunde. Onze longarts is gespecialiseerd op het gebied van Covid nazorg.