Littekens of rode plekken na acne. Dit kun je er tegen doen.
Littekens en rode plekken
Na acne kunnen er littekens en/of rode plekken zichtbaar blijven. Super vervelend natuurlijk. Ben je eindelijk van die nare pukkels en puisten af, blijf je met littekens en rode plekken zitten. Gelukkig kun je ook hier iets tegen doen.
Wanneer acne verdwijnt kunnen er littekens en rode plekken achter blijven. Vaak wordt dit geassocieerd met hele heftige acne. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Littekens en rode plekken kunnen veroorzaakt worden door de zware ontsteking die je vaak bij ernstige acne ziet. Door deze dieper liggende ontstekingen kunnen er groeven en putjes in de huid ontstaan. Bij zowel milde als ernstige acne kunnen er littekens en rode vlekken ontstaan door het uitknijpen, krabben en pulken aan de puisten en pukkels. Hierdoor kan de huid beschadigd raken en kan er een litteken ontstaan. Knijp puisten dus niet zomaar uit en ga er ook niet aan krabben.
Ook bij littekens en rode plekken na acne geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Wanneer je last hebt van acne is het dan ook verstandig om al in een vroeg stadium hulp en advies in te roepen van een huidtherapeute, huisarts en/of dermatoloog. Op deze manier kunnen ernstige ontstekingen en het ontstaan van littekens worden voorkomen.
Mochten er onverhoopt toch littekens en rode vlekken zijn ontstaan dan is hier gelukkig wat aan te doen.
Behandeling van littekens en rode plekken
Heb je na acne last van littekens of rode plekken? Dan kun je het beste een huidtherapeut of dermatoloog bezoeken. Zij beschikken over veel kennis op het dit gebied. Ook beschikken zij over veel behandelmethoden. De meest populaire behandelingen tegen littekens van acne zijn chemische peelings, (micro)dermabrasie, microneedling, en laser.
Chemische peelings
Met deze peeling worden aan de bovenste lagen van de huid chemische stoffen aangebracht. Op deze manier versnelt de celdeling van de huid en wordt het herstel bevorderd. Er zijn meerdere behandelingen nodig en het is belangrijk deze behandelingen uit te laten voeren door iemand met veel kennis en ervaring. Deze behandeling kan worden uitgevoerd door een huidtherapeute.
(micro)dermabrasie
Simpel gezegd kun je dit zien als het afschuren van de bovenste lagen van de huid. Ook dit wordt gedaan om de natuurlijke celdeling te versnellen.
Dermabrasie is een chirurgische ingreep en moet onder verdoving worden uitgevoerd. Voor deze behandeling ga je naar een specialist. Microdermabrasie is een minder heftige behandeling en wordt uitgevoerd door schoonheidsspecialistes en huidtherapeuten. Deze behandeling is pijnloos en moet tot 10 maal herhaald worden voor het juiste effect.
Microneedling
Bij deze behandeling worden hele fijne naaldjes een stukje in de huid gezet. Hoe diep een naaldje de huid in gaat is afhankelijk van de ernst van het litteken maar ook van bij wie de behandeling plaatsvindt. Een huidtherapeut zal vaker de naalden wat dieper kunnen plaatsen. Door de naaldjes wordt de lederhuid bewust een beetje beschadigd. Dit bevordert de celdeling maar ook de aanmaak van elastine en collageen.
Laser
Er zijn verschillende lasertechnieken om littekens te doen verminderen. Een dermatoloog voert deze behandeling uit en kan je informeren over welke techniek het beste bij jou past.
Dermatoloog of huidtherapeut
Welke behandeling het meest geschikt is voor jou en of je hiervoor bij een dermatoloog of huidtherapeut moet zijn is afhankelijk van verschillende factoren. Wij helpen je graag verder! Voor meer informatie over acne behandelingen bij een huidtherapeut verwijzen we je graag naar huidprofs. Voor meer informatie over een behandeling bij een dermatoloog kijk op onze website of bel naar 085-1302796.