Spruw is een schimmelinfectie. Het wordt veroorzaakt door de gistachtige schimmel Candida Albicans. Deze schimmel komt vaak voor in de mond en is in de meeste gevallen onschuldig. Wanneer de natuurlijke mondflora verstoord is kan deze schimmel een infectie aan het mondslijmvlies veroorzaken. Deze infectie noemen we spruw.
Spruw
Bij 20% tot 50% van de bevolking komt de schimmel Candida Albicans voor. Dit heeft meestal geen gevolgen. Sterker nog, bij volwassenen is spruw zeer zeldzaam. Bij pasgeboren baby's komt spruw wel regelmatig voor. Zo ongeveer 4% van de baby's onder de 6 weken krijgt te maken met spruw. Het is te herkennen aan een witte laag op de tong niet echt te verwijderen is. Spruw kan klachten geven maar dit hoeft niet. Wanneer je baby er wel last van heeft dan uiten deze klachten zich vaak in huilend drinken, onrustig drinken of zelfs helemaal niet meer willen drinken. Wanneer je borstvoeding geeft, kan het ook aanwezig zijn op de borst. Dit zorgt ervoor dat de spruw zelf maar kan ook branderige tepels en kloven en schilfers met zich meebrengen. Ook is spruw besmettelijk, Om deze redenen is het belangrijk om bij twijfel je baby te laten onderzoeken en spruw zo snel mogelijk te behandelen.
Wat kan ik doen tegen spruw?
Spruw is lastig helemaal te voorkomen. Een baby kan namelijk al tijdens de bevalling besmet worden of tijdens het geven van borstvoeding. Wel zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die getroffen kunnen worden om de kans op besmetting zoveel mogelijk te beperken:
- Was regelmatig de handen (zeker na het verschonen van de baby)
- Reinig spenen van flessen en fopspenen regelmatig door deze uit te koken
- Laat bij borstvoeding de tepels na een voeding even aan de lucht drogen
- Vervang bij borstvoeding regelmatig de zoogcompressen
- Probeer babywas zoveel mogelijk op 60 graden te wassen
Wanneer er ondanks alle getroffen voorzorgsmaatregelen toch een vermoeden bestaat op spruw dan is het advies altijd om contact op te nemen met de huisarts. Hij of zij kan beoordelen of er sprake is van spruw. Wanneer er verder geen klachten zijn, gaat spruw uiteindelijk vanzelf weer over en hoeft er verder niets te worden gedaan. Wanneer er wel klachten zijn van de spruw dan kan dit goed behandeld worden.
Baby's krijgen vaak een anti-schimmel middel voorgeschreven. Dit dient na iedere voeding in de mond te worden aangebracht. Nadat de klachten verdwenen zijn is het van belang om nog een week door te behandelen. Daarnaast is alleen medicamenteus behandelen niet voldoende. Het is belangrijk om ook bovenstaande voorzorgsmaatregelen in acht te nemen om herhaaldelijke besmettingen te voorkomen.
Wanneer je borstvoeding geeft is het belangrijk ook jezelf te behandelen en niet enkel je baby. Ook hier geldt een behandeling met medicatie en daarnaast het strikt opvolgen van de voorzorgsmaatregelen