Ooglidcorrectie: tips voor de nazorg

Na een ooglidcorrectie is de nazorg ontzettend belangrijk. Als kliniek besteden wij hier veel aandacht aan en helpen wij u hier graag bij. De ooglidcorrectie dient namelijk niet alleen perfect uitgevoerd te worden voor een mooi eindresultaat, juiste nazorg is hierbij minstens zo van belang. Het is heel belangrijk dat u de adviezen met betrekking tot nazorg opvolgt.

De belangrijkste tips en adviezen voor nazorg bij een ooglidcorrectie

Koelen

Om zwellingen en blauwe plekken te beperken en de pijn wat te verzachten is het belangrijk om te koelen. Maar hoe lang moet je koelen? En waarmee kun je het beste koelen? Direct na de ingreep en eventueel de dag erna is het belangrijk om ieder uur te koelen. Doe dit gedurende een minuut of tien. Vanaf de derde dag is een aantal keer per dag, afhankelijk van wat u zelf als prettig ervaart, voldoende. U kunt koelen met bijvoorbeeld een coolpack, een speciale koelbril of met een zak erwtjes uit de vriezer. Waarmee u ook koelt, zorg er altijd voor dat er iets van bescherming zoals een gaasje of een schoon doekje, tussen het koelelement en de huid zit. De huid mag namelijk niet nat worden.

Autorijden

Na een ooglidcorrectie mag u tijdelijk niet autorijden. Het is onveilig en u bent niet verzekerd wanneer u toch gaat rijden. Na ongeveer een week kunt u weer autorijden. Het meest praktische is om hierbij aan te houden dat u pas weer gaat autorijden wanneer de hechtingen zijn verwijderd.

Werken en sporten

Wanneer u weer kunt werken is uiteraard ook afhankelijk van het werk dat u doet. De meeste mensen nemen een week vrij. Na een week kunt u met een gerust hart het werk weer oppakken. Wanneer u lichamelijk zwaar werk verricht, is het beter om wat langer rustig aan te doen. Evenals sporten. De meeste sporten kunt na twee weken weer hervatten. Blijf nog voorzichtig met contactsporten, zeer fanatiek sporten en watersporten.

Zon, zonnebank en sauna

Voor het mooi en goed herstellen van het litteken is het belangrijk dat u de eerste tijd geen gebruik maakt van de sauna en niet direct wordt blootgesteld aan zonlicht of de zonnebank. Na 6 weken is dit alles weer toegestaan. Aangezien het litteken na een jaar pas echt geheel hersteld is, is het belangrijk dat u blijft oppassen met zon en zonnebank en altijd zorgt voor goede zonbescherming met een hoge SPF.

Pijnstilling

Zoals iedere operatie kan ook een ooglidcorrectie zorgen voor wat pijnklachten achteraf. Om de pijn wat te verminderen kunt u koelen zoals hierboven beschreven. Wanneer dit niet afdoende werkt, kunt u pijnstilling innemen. Belangrijk hierbij is dat u dan kiest voor paracetamol en niet voor ibuprofen. Ibuprofen kan namelijk bloedverdunnend werken en het is belangrijk om dit te voorkomen. Neemt u contact op wanneer u twijfelt over (pijn)medicatie.

Lenzen, bril en make-up

Tijdens de ingreep en de eerste twee weken na de ingreep kunt u geen lenzen dragen. Ook het dragen van make-up raden wij ten zeerste af. Een bril is geen enkel probleem en kunt u direct na de ingreep al weer dragen.

Alcohol en roken

Een week voorafgaand en de week na de ooglidcorrectie is het beter om geen alcohol te drinken. Alcohol verdunt het bloed en verhoogt zo de kans op nabloedingen. Roken zorgt er juist voor dat de doorbloeding verslechtert wat het herstel ook niet ten goede komt. Het beste voor het herstel is dat u een aantal weken voor de ingreep stopt met roken en dit na de ingreep blijft volhouden. Roken draagt bij aan snellere huidveroudering en zal daarmee het (langdurige) resultaat van een ooglidcorrectie niet ten goede komen.

Dit zijn de meest belangrijke nazorg adviezen bij een ooglidcorrectie. Tijdens een gratis en geheel vrijblijvende intake worden deze nog eens met u besproken en kunt u al uw vragen stellen. Ook krijgt u informatie mee waar alle adviezen uitgebreid in worden omschreven zodat u het thuis nog eens rustig kunt nalezen.

Meer weten over de vergoeding van een ooglidcorrectie?

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen