Rosacea. Wat is het en wat kun je er tegen doen?

Rosacea, wat is dat? Nog nooit van gehoord? Dat is helemaal niet gek. Grote kans dat rode huid, pukkeltjes, kleine uitgezette bloedvaatjes en branderigheid veel bekender klinken. Veel mensen denken dat er niets aan te doen is en blijven er mee lopen. Maar het heeft een naam en er is iets tegen te doen.

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidaandoening in het gezicht met de volgende kenmerken:

  • rode huid
  • pukkeltjes en puistjes
  • kleine uitgezette bloedvaatjes (wordt ook wel couperose genoemd)
  • branderig gevoel
  • overmatig blozen
  • lichte zwelling van de huid

Rode wangen en neus is een van de meest opvallende en voorkomende kenmerken van rosacea. Door de puistjes wordt het vaak verward met acne of jeugdpuistjes. Rosacea ontstaat echter op latere leeftijd dan acne, namelijk vanaf 30 jaar. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook komt het vaker voor bij mensen met een licht huidtype.

Oogafwijkingen komen vaak voor bij mensen met rosacea. Ongeveer de helft krijgt hier last van. Dit uit zich vooral in ontstekingen van de oogleden, hoornvlies en bindvlies. Droge ogen, branderige ogen, tranende ogen en het gevoel of er iets in het oog zit zijn veel gehoorde klachten.


Ik denk dat ik rosacea heb. Wat nu?

Een bezoek aan de huisarts zou voldoende moeten zijn om de diagnose te stellen. Op basis van klachten en door goed naar de huid te kijken is rosacea over het algemeen prima te herkennen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een stukje huid af te nemen. Dit noem je een biopt. De huid wordt plaatselijk verdoofd waarna de dermatoloog een stukje huid wegneemt. Dit biopt wordt opgestuurd naar een laboratorium en daar onderzocht. Ook kan er soms een allergietest worden gedaan. Dit gebeurt wanneer er een vermoeden bestaat dat de oorzaak een allergie voor cosmetica is.

Wat kan er tegen rosacea gedaan worden?

Rosacea is niet te genezen maar gelukkig wel goed te behandelen. Om te beginnen zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om het rustig te houden en de klachten in ieder geval niet te laten verergeren. De gezichtshuid bij mensen met rosacea is kwetsbaar. Het is daarom belangrijk deze goed te verzorgen:

  • Probeer direct zonlicht in het gezicht zoveel mogelijk te vermijden en gebruik altijd een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
  • Reinig het gezicht met een mild reinigingsproduct en spoel dit ook weer goed met water af.
  • Wrijf nooit (hard) over de kwetsbare huid maar dep met een zachte handdoek of een zacht wattenschijfje.
  • Probeer uitlokkende factoren te vermijden. Dit is voor iedereen verschillend maar denk hierbij aan warmte, alcohol, stress of bepaalde medicatie.

Hoe kan een dermatoloog je helpen?

In eerste instantie zal je huisarts je proberen van je klachten af te helpen. Meestal zal er een creme worden voorgeschreven die je rond de 10 weken gebruikt. Na 10 weken is meestal duidelijk of een creme goed helpt of niet. Mocht dit niet voldoende helpen dan kan er nog een bepaald soort antibioticum worden voorgeschreven. Wanneer ook dit de klachten niet (voldoende) doet afnemen dan is het verstandig om een verwijzing naar de dermatoloog te vragen. De dermatoloog is specialist op het gebied van de huid en kan je zeker verder helpen. Soms zal er eerst verder onderzoek worden gedaan zoals een biopt of een allergietest maar vaak start de dermatoloog al snel een passende behandeling.

De dermatoloog kan een andere creme of antibioticum voorschrijven dan de huisarts. Ook heeft de dermatoloog verschillende technieken en apparatuur om de verschillende symptomen van rosacea te behandelen. Roodheid of couperose kunnen bijvoorbeeld prima worden behandeld met een flitslamp of met lasertherapie.

Wil je weten wat een dermatoloog voor jou kan doen? Wij helpen je graag!

085-1302796

info@optimumclinics.nl

www.optimumclinics.nl