Er zijn meerdere soorten gehoorverlies. Men spreekt ook weleens over doofheid. Dit is echter iets anders dan gehoorverlies. In het geval van doofheid hoort het oor helemaal niets meer. Door midden van hooronderzoek is onderscheid te maken tussen de verschillende vormen van gehoorverlies. Deze zijn onder te verdelen in conductieve slechthorendheid, perceptieve slechthorendheid of een mengvorm van beiden. Soms is de slechthorendheid of doofheid erfelijk.
Wilt u meer informatie over gehoorverlies, download dan ons e-book "Het Hoorboek"
Conductief gehoorverlies wordt ook wel aangeduid als geleidingsgehoorverlies. Dit houdt in dat bij afwijkingen in het uitwendig oor of in het middenoor de geluiden niet goed worden doorgegeven naar het slakkenhuis.
Er wordt gesproken over perceptief gehoorverlies of zenuwgehoorverlies bij afwijkingen in het slakkenhuis of de gehoorzenuw. Geluiden klinken dan niet alleen zachter maar kunnen ook vervormd worden waardoor ze dus niet normaal klinken. Ongeveer 90% van alle slechthorendheid is een zenuwgehoorverlies.
Aangeboren vormen van doofheid
Een kind kan slechthorend of doof ter wereld komen. We spreken dan over aangeboren slechthorendheid of aangeboren doofheid. Ook in dit geval is het belangrijk de hulp van een KNO-arts in te roepen.
Wilt u weten onder welke noemer uw gehoorverlies valt en wat er aan te doen is?
Maak dan een afspraak bij de KNO-arts van Optimum Clinics in Nijmegen. Onze KNO-arts is gespecialiseerd in gehoorproblemen en helpt u graag. U kunt meestal al binnen een paar dagen terecht.
U kunt ons op de volgende manieren bereiken:
Telefoon: 085-1302796
e-mail: info@optimumclinics.nl
Chat: www.optimumclinics.nl