Stemproblemen

Vandaag is het werelddag van de stem, een dag van bewustwording, erkenning en feest van de stem. Op deze dag staat het belang van de menselijke stem in het dagelijks leven centraal. Want zeg nou zelf, hoe vaak sta jij stil bij hoe belangrijk je stem voor je is?

Onze stem gebruiken we bewust en onbewust erg veel. We praten, we zingen, we lachen en we maken geluiden. Deze dingen zijn erg belangrijk voor onze communicatie. Vaak merk je pas hoe belangrijk je stem is wanneer je het even kwijt bent of het niet goed functioneert. Stemproblemen zijn erg vervelend en kunnen een behoorlijke invloed hebben op het dagelijks leven.

Welke stemproblemen zijn er?

Wanneer de trilling van de stem wordt beïnvloed door een afwijking dan heeft dit invloed op de stem. Vaak komt dit tot uiting in heesheid of schorheid.

  • Infectie: de meeste stemproblemen worden veroorzaakt door een infectie. Dit kan door zowel een virus of een bacterie en geneest meestal vanzelf. Wanneer de infectie zeer ernstig of chronisch is, kan een arts medicatie voorschrijven.
  • Stemmisbruik: we hebben vast allemaal weleens flink staan schreeuwen tijdens een concert of een feest. Dan kan het zijn dat je daarna hees was. Schreeuwen is namelijk niet goed voor je stem. Niet alleen het daadwerkelijk verkeerd gebruiken van je stem valt onder stemmisbruik maar ook roken of het inademen van giftige dampen vallen hier onder en kunnen je stem schade toebrengen.
  • Zwelling: er kunnen goedaardige zwellingen ontstaan op je stembanden. Wanneer de zwelling verwijderd is, komt meestal de stem weer terug zoals het was.
  • Verkeerd stembandgebruik: soms gebruiken mensen hun stembanden niet goed tijdens het praten waardoor er klachten kunnen ontstaan. De oorzaak is niet altijd te achterhalen. Een logopedist die je helpt om je stembanden op een juiste manier te gebruiken kan uitkomst bieden.
  • Verlamming: de stem klinkt ook hees wanneer de stembanden door een verlamming niet meer goed bij elkaar kunnen komen. Een KNO-arts kan bekijken hoe dit komt en hier een behandeling op aanpassen. Zo gaat een stembandverlamming in sommige gevallen vanzelf over, kan in veel gevallen de hulp van een logopedist uitkomst bieden of is er soms een operatie nodig.
  • Kanker: heesheid kan ook worden veroorzaakt door een kwaadaardige zwelling op de stembanden. Gelukkig is dit vrij zeldzaam. De kans hierop is groter bij roken en alcoholverbruik. In een vroeg stadium kan het meestal goed worden genezen.
  • Lichamelijke conditie: stress en vermoeidheid kunnen ook van invloed zijn op je stem.

Wat kun je zelf doen tegen stemproblemen?

Wees zuinig op je stem:

  • Niet roken. Roken prikkelt je stembanden en deze irritatie is altijd slecht voor je stembanden.
  • Door je neus ademen. Hierdoor wordt de ingeademde lucht vochtig en blijven de stembanden in betere conditie
  • Voldoende water of ander vocht drinken. Het is belangrijk dat hete slijmvlies niet uitdroogt.
  • Forceer je stem niet, zeker niet wanneer je verkouden bent
  • Niet schreeuwen, fluisteren, schrapen of kuchen

Wat kan een KNO-arts doen?

De arts zal vragen stellen over de manier waarop de stem gebruikt wordt. Ook zal de arts naar de stembanden kijken met de flexibele scoop en zo onderzoeken of de stembanden wel op de juiste manier gebruikt worden. Dit kan de arts onderzoeken door middel van een stroboscoop. Dit is een apparaat dat lichtflitsen produceert. Hierdoor worden de stembandtrillingen zichtbaar. Ook zal de arts vragen stellen. Op deze manier kan er vaak al een diagnose worden gesteld. Het kan ook zijn dat de arts je verwijst naar een logopedist. Een logopedist is expert op het gebied van de stem en kan in veel gevallen verder helpen.

Wil je een afspraak maken bij onze KNO-arts of heb je nog vragen? Wij helpen je graag en zijn te bereiken op de volgende manieren:

Telefoon: 085-1302796

E-mail: info@optimumclinics.nl

Chat: www.optimumclinics.nl

Facebook: Optimum Clinics

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen