Een vaginale schimmelinfectie en sommige seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) kunnen erg veel op elkaar lijken. De ernst, eventuele complicaties en de behandeling verschillen vaak juist enorm van elkaar. Het is dus belangrijk te weten wat je precies hebt zodat de juiste behandeling kan worden gestart.
Wat is een vaginale schimmelinfectie?
Een vaginale schimmelinfectie, vulvovaginale candidiasis, is een infectie die wordt veroorzaakt door de schimmel candida albicans. Deze schimmel, of eigenlijk moet ik zeggen gist, is vrijwel altijd gewoon aanwezig in de vagina. In principe is deze aanwezigheid zonder symptomen. Wanneer het evenwicht in de vagina wordt verstoord (door verschillende factoren) kan de candida schimmel een infectie veroorzaken. Deze infectie is onschuldig maar wel enorm vervelend.
Symptomen die kenmerkend zijn voor een vaginale infectie zijn:
- branderig gevoel
- jeuk
- (meer) witte of gele slijmerige afscheiding
- de schaamlippen kunnen rood en/of gezwollen zijn
- pijnklachten in de onderbuik, bij het plassen of bij seks
Een vaginale schimmelinfectie kan worden veroorzaakt door zeer veel verschillende factoren zoals:
- hormonale veranderingen
- te nauwe en vochtige kleding
- intensief sporten en zweten
- vermoeidheid
- verzwakt immuunsysteem
- bepaalde medicijnen
- suiker
Het klinkt misschien gek maar ook overmatige hygiëne kan een oorzaak zijn van een vaginale schimmelinfectie. Het gebruik van inlegkruisjes, vaginale douches en zeep kunnen de natuurlijke balans verstoren en zo de schimmel de kans geven een infectie te veroorzaken.
Tegenwoordig zijn er bij iedere drogist middeltjes te koop om de infectie te behandelen. Dit kan erg handig zijn maar wanneer je regelmatig last hebt van een vaginale schimmelinfectie raden we je aan om een afspraak bij je huisarts te maken. Zo eens per jaar is een infectie vrij normaal. Bij drie of meerdere keren per jaar is andere medicatie nodig en bezoek aan de gynaecoloog gewenst.
Wat is een soa?
SOA staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Het wordt ook wel geslachtsziekte genoemd. De naam zegt het eigenlijk al, de infectie wordt overgedragen door seks. De klachten die je hebt zijn afhankelijk van welke soa je hebt opgelopen. De soa's die we in Nederland vooral zien zijn:
Klachten van veel soa's kunnen lijken op de klachten van een schimmelinfectie. Bij twijfel is het daarom altijd aan te raden een soa test te doen. Ook wanneer je geen klachten hebt maar wel onveilige seks hebt gehad is een soa test een slim plan. Soa's kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid en bijvoorbeeld onvruchtbaarheid veroorzaken. Het is daarom belangrijk om een soa altijd te laten behandelen
Wat zijn de verschillen tussen een vaginale schimmelinfectie en een soa?
Wat betreft de klachten die je ondervindt hoeft er dus geen verschil te zijn tussen een vaginale schimmelinfectie en een soa. Beiden kunnen worden overgedragen door seksueel contact. Hierin kan het verschil zitten maar hoeft dus niet. Het grootste verschil zit in de behandeling die nodig is en de consequenties van de aandoening. Een soa vraagt een totaal andere behandeling dan een vaginale schimmelinfectie. Welke behandeling het beste is wisselt per soa of schimmelinfectie. Tot slot is een heel belangrijk verschil tussen een schimmelinfectie en een soa dat een schimmelinfectie onschuldig is en een soa gevaarlijk kan zijn.
Een vaginale schimmel is dus officieel geen soa maar kan wel door middel van seks worden overgedragen