Waar komt blozen vandaan?
Blozen. We hebben er allemaal wel een ervaring mee. Ook u heeft vast weleens met rode wangen gezeten uit angst, schaamte of schrik. Maar waarom blozen we eigenlijk? Heeft blozen een functie? Is blozen gezond? Wat is er tegen blozen te doen? Wij zetten alles wat er te weten valt over blozen op rij.
Wat is blozen?
Blozen is het plotseling rood worden van het gezicht. Soms worden ook de nek en bovenkant borst rood van kleur. Vaak komt er een gevoel van warmte bij. Het is eigenlijk een hele normale reactie van het lichaam en in vrijwel alle gevallen niets om u zorgen over te maken. Blozen is zelden iets medisch al kan het wel van flinke invloed zijn op sociaal vlak.
Blozen is een respons van het sympathische zenuwstelsel. De kleine bloedvaten in de huid worden meer geopend en de doorbloeding van de huid neemt tijdelijk zeer sterk toe. Het is niet iets waar we invloed op hebben.
Waarom blozen we?
Meestal blozen we wanneer er emoties om de hoek komen. Denk hierbij aan emoties zoals zenuwachtig, angst, schaamte of verlegenheid. Maar niet alleen door emoties kunnen mensen gaan blozen. Ook door de volgende oorzaken kunnen mensen gaan blozen:
- Warmte
- Lichamelijk inspanning
- Koorts
- Opvliegers
- Alcohol
- Medicatie
- Pittig eten
Heeft blozen een functie?
Voor zover bekend heeft blozen geen functie. Het is niet iets dat ons lichaam nodig heeft. Wel gaat men er vanuit dat het een communicatieve functie heeft en de mens dit, ondanks evolutie, is blijven doen. Blozen doen we ook alleen op de plekken die standaard zichtbaar zijn zoals ons gezicht en vaak ook de hals. We zien dit ook terug bij verschillende aapsoorten. Ook bij hen verwijden bij bepaalde emoties de bloedvaatjes in de huid en enkel op plekken die zichtbaar zijn (dus niet behaard).
Is blozen gezond?
Blozen is niet gezond maar ook niet per definitie ongezond te noemen. Het is een heel natuurlijke en volledig ongevaarlijke lichamelijke reactie. Wel kan blozen in sociaal opzicht een grote invloed hebben. Dit kan zorgen voor ongezonde situaties zoals het vermijden van sociaal contact of minder voor jezelf opkomen. Ook kan in zeldzame gevallen blozen een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. Ook dan is blozen niet gezond. Bij overmatig blozen of wanneer men op welke manier dan ook klachten ondervindt van het blozen, is het belangrijk om een medische oorzaak te laten uitsluiten.
Wat is er tegen blozen te doen?
In principe is het niet nodig om iets tegen blozen te doen. Vaak roept blozen ook wel sympathie op en hoort het er als het ware gewoon bij. Sommige mensen vinden het blozen echt niet prettig en beperken zichzelf hierdoor. Ze spreken bijvoorbeeld liever niet in het openbaar en ontwijken sociale situaties. Een kleine groep mensen is zo bang om te blozen dat er een fobie is ontstaan. Dit noemen we erythrofobie. Wanneer blozen u beperkt in uw dagelijks leven dan kan hulp van een psycholoog uitkomst bieden. U kunt dan leren om beter om te gaan met de emoties die het blozen oproepen om zo het blozen te verminderen. Ook kunt u leren hoe u er mee omgaat wanneer u toch bloost.
Wanneer blozen echt ernstige vormen aanneemt en het de kwaliteit van leven beinvloedt dan kan er in zeldzame gevallen worden overgegaan op een chirurgische behandeling. Dit heet een thoracale sympatectomie. Een chirurg zal een zenuw die zorgt voor zweetregulatie, de nervus sympathicus, onderbreken. Hierdoor verwijden de bloedvaatjes in het gezicht niet meer en kan men niet meer blozen.
Optimum Clinics
www.optimumclinics.nl
info@optimumclinics.nl
085-1302796