Wat is acne?
Acne is een ontsteking van de huid. In feite is het een verzamelnaam voor een aantal huidaandoeningen waarbij de huid ontsteekt in en rondom de haarzakjes en talgklieren. Bij aandoeningen die onder de noemer acne vallen, zijn het hebben van puistjes kenmerkend.
Soorten acne
Er zijn verschillende soorten acne:
Acne vulgaris
Wanneer men het heeft over acne dan heeft men het meestal over acne vulgaris, oftewel jeugdpuistjes. Dit is de meest bekende en meest voorkomende vorm van acne. Sommige experts beweren zelfs dat 90% van de bevolking in meer of mindere mate last van acne heeft gehad tijdens de pubertijd.
Jeugdpuistjes ontstaan tijdens de pubertijd en komen vooral voor tussen het 15e en 24e levensjaar. Doordat kinderen steeds vroeger in de pubertijd komen, zien we ook jeugdpuistjes op steeds jongere leeftijd. Acne vulgaris verdwijnt meestal vanzelf weer voor het 25e levensjaar. Het komt iets meer voor bij meisjes dan bij jongens maar beiden kunnen het even hevig krijgen.
Af en toe een (paar) jeugdpuistje(s) hoort erbij en is niets om je zorgen over te maken. Acne kan echter ook veel ernstigere vormen aannemen en van grote invloed zijn op het sociale leven. Naast de mee-eters, rode pukkeltjes en puistjes kunnen er flinke ontstekingen ontstaan. Wanneer de acne zo heftig is, is de kans ook groot dat er (blijvende) littekens ontstaan.
Behandeling acne
Acne vraagt om een gerichte en meestal ook langdurige behandeling. Welke behandeling het beste is hangt af van het soort acne en de ernst van de acne. Soms is het met een goede behandeling te genezen en vaak is de acne met een behandeling onder controle en rustig te houden totdat het vanzelf geneest.
Wanneer je last hebt van (ernstige) acne is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Een tijdige behandeling kan namelijk erger voorkomen en daarmee ook het ontstaan van littekens. Met een verwijzing van de huisarts wordt een behandeling door de dermatoloog en huidtherapeut vaak (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar.
Een behandeling start met een intake bij de dermatoloog en de huidtherapeut. Omdat zij beiden op een andere manier naar acne kijken, is het belangrijk dat zij beiden de huid beoordelen. Aan de hand van dit onderzoek en een aantal vragen zal er een behandelplan worden opgesteld. Dit behandelplan wordt uitgebreid besproken.
Afhankelijk van de ernst van de acne zal het behandelplan bestaan uit een consult bij de dermatoloog met eventueel het inzetten van medicatie en uit een aantal behandelingen bij de huidtherapeut.
Wat doet de dermatoloog bij acne?
De dermatoloog is de hoofdbehandelaar en zal altijd supervisie houden over de behandelingen. De dermatoloog zal de huid vakkundig beoordelen en indien nodig medicatie voorschrijven. Periodiek zal de dermatoloog met jou de behandeling evalueren en waar nodig bijstellen.
Wat doet de huidtherapeut bij acne?
De huidtherapeut voert behandelingen uit om de acne weer rustig te krijgen en ontstekingen te voorkomen. Zij zal werken volgens het behandelplan. Dit plan wordt tussentijds geëvalueerd en bijgestuurd. Meestal zal zij starten met een aantal behandelingen om de huid te reinigen. Daarna en soms parallel hieraan kunnen diverse behandelingen worden uitgevoerd zoals laserbehandelingen en chemische peelings.