Een melanoom is een vorm van huidkanker. Een agressieve vorm van huidkanker. Het ontstaat vaak vanuit de pigmentcellen, ook wel melanocyten genoemd. Ze kunnen overal op de huid voorkomen maar over het algemeen ontstaat een melanoom op delen van de huid die aan zonlicht worden blootgesteld. Vaak ontstaat het vanuit een moedervlek al kan het ook buiten bestaande moedervlekken ontstaan.
Hoe kun je een melanoom voorkomen?
Een melanoom wordt meestal veroorzaakt door de zon. Niet altijd. Daarom vinden we hem ook weleens in de darm, in het oog, aan de onderkant van de voet of op de bil.
Kun je dan maar beter niet meer in de zon komen? Jawel hoor, blijf vooral genieten van de zon. Zonlicht is namelijk ook heel goed voor je. Zo neem je vitamine D op en worden we vrolijk van een lekker zonnetje. Verbranding door de zon is echter gevaarlijk. De volgende tips kunnen je helpen om verbranding door de zon en een melanoom te voorkomen:
- Smeren, smeren en smeren: zorg er voor dat je huid goed beschermd wordt door een anti-zonnebrand crème.
- Smeer de anti-zonnebrand crème regelmatig op de onbedekte huid. Eenmaal in de ochtend is echt niet voldoende.
- Van april tot september is het advies om je onbedekte huid dagelijks in te smeren met een anti-zonnebrand crème.
- Probeer tussen 11.00 uur en 15.00 uur de zon te vermijden.
- Draag bescherming tegen de zon. Een pet of zonnehoed biedt bijvoorbeeld bescherming van je gezicht.
- Wanneer je een dag van de zon gaat genieten, bijvoorbeeld een dagje strand of een dagje pretpark, smeer dan niet pas ter plekke je lichaam in. Begin de ochtend thuis alvast met een laagje anti-zonnebrand crème en herhaal dit gedurende de dag regelmatig.
- Vergeet niet dat de tips niet alleen zijn voor een dag bakken in de zon. Dit geldt ook voor fietsen, werken, sporten, spelen en een dagje uit in de buitenlucht.
- Bij voorkeur gebruik je minimaal factor 30
Hoe herken je een melanoom?
Vroegtijdig een melanoom herkennen is ontzettend belangrijk. Het verbetert de vooruitzichten want hoe eerder de melanoom ontdekt is, hoe groter de kans is op een succesvolle behandeling.
Een melanoom ontstaat meestal vanuit een moedervlek. We noemen de moedervlek dan onrustig. Dit houdt in dat een moedervlek verandert van uiterlijk. Hij is bijvoorbeeld wat dikker, heeft geen mooie gladde grens meer, gaat bloeden of wordt donkerder of juist lichter van kleur.
Een handige manier om een verdachte moedervlek te herkennen is de ABCDE-methode.
- Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm
- Border: de (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand
- Color: de (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren
- Diameter: de (moeder)vlek heeft een doorsnede van minimaal 6 millimeter
- Evolving/verandering: de (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert
Deze afbeelding is afkomstig van Stichting Melanoom. Voor meer informatie over melanomen kun je terecht op hun website.
Een (moeder)vlek laten checken of vragen over de huid?
Onze dermatoloog heeft veel ervaring op het gebied van het herkennen van melanomen. Wacht niet te lang en maak snel een afspraak. Twijfel of vragen? Wij helpen je graag. Je kunt ons bereiken op de volgende manieren:
Telefoon: 085-1302796
Email: info@optimumclinics.nl
Chat: www.optimumclinics.nl