Wat is gordelroos?
Gordelroos is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Het varicella zoster virus. Waterpokken komen voornamelijk voor bij kinderen en gordelroos komt het meest voor bij mensen boven het vijftigste levensjaar. Het is een hele vervelende aandoening maar niet gevaarlijk.
Hoe krijg je gordelroos?
Gordelroos wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus heet varicella zoster virus en is hetzelfde virus dat ook de oorzaak is van waterpokken. De meeste mensen hebben als kind de waterpokken doorgemaakt. De waterpokken verdwijnen weer maar het virus blijft achter in de zenuwvezels waar het in rust blijft. Hier merk je niets van totdat het virus weer actief wordt. In tegenstelling tot de waterpokken komt het virus nu tot leven in een zenuwbaan, soms twee. Meestal gebeurt dit op de romp en soms op een helft van het gezicht. Wanneer het virus op de romp wordt geactiveerd volgt het de loop van de zenuwbanen. Dit is een dermatoom of gordel op de rug en flank. Hier dankt gordelroos de naam aan.
Hoe het precies werkt weten we niet maar vaak wordt het virus weer geactiveerd wanneer de weerstand lager is of wanneer er sprake is van hevige stress. Ook sommige medicatie kan het virus weer laten opspelen.
Wat zijn de symptomen van gordelroos?
Gordelroos is een huidaandoening. Het begint vaak met een jeukende, pijnlijke en/of branderige huid waarna er blaasjes ontstaan. Deze blaasjes centreren zich vaak zo rond de buik of de taille. Het kan echter ook op andere plekken voorkomen. Wanneer gordelroos in of rond het oog zit, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Op deze plek kan het namelijk veel gevaarlijker zijn omdat het weefsel kan aantasten. Voor het oog zijn gezonde zenuwen essentieel.
Gordelroos kan behoorlijk pijnlijk zijn. Dit wordt postherpetische pijn genoemd. Meestal trekt dit na enkele weken weg. In sommige gevallen kan het jarenlang aanhouden.
Wat kun je doen tegen gordelroos?
Gordelroos gaat na een paar weken in principe vanzelf weer over. Na anderhalf tot twee weken drogen de blaasjes in en ontstaan er korstjes. Deze korstjes kunnen littekens achterlaten. Storen de achtergebleven littekens? Neem dan eens contact op met de specialisten vanĀ Optimum Beauty.
Heb je veel last van gordelroos of zit het op vervelende of gevaarlijke plekken zoals de ogen, neus of oor? Neem dan contact op met de huisarts. Ook wanneer de gordelroos verdwenen is maar de pijnklachten blijven is het verstandig om contact met een arts op te nemen.
Een arts kan poeder of een zalf voorschrijven tegen de jeuk. Het virus kan aangepakt worden met antivirale tabletten. Zeker wanneer het oog is aangetast is dit nodig. Daarnaast wordt er vaak vitamine B-complex en pijnstilling voorgeschreven.
Wanneer de gordelroos verdwenen is maar de pijn blijft kan je worden doorgestuurd naar een anesthesist, een medisch specialist op het gebied van pijn. Om de znuwepijn te verminderen kan er speciale medicatie worden voorgeschreven. Ook kan de pijn worden verminderd met capsaicine creme. Capsaicine is een bestanddeel van hete pepers dat zorgt dat de pijnprikkel vermindert. De creme kan branderige pijnklachten geven. Dit is tijdelijk. Bij zeer ernstige zenuwpijn kan er ook een behandeling worden gestart met pleisters waarin capsaicine is verwerkt. Deze behandeling vindt plaats in het ziekenhuis.
Hoe kun je gordelroos voorkomen?
Sommige mensen met verminderde weerstand lopen meer risico op gordelroos. Tegenwoordig is er een vaccin beschikbaar voor de aanpak van gordelroos. Dit beschermt in de meeste gevallen goed tegen het krijgen van gordelroos. Meer informatie is te vinden op https://www.rivm.nl/gordelroos/gordelroosvaccinatie
Aangezien gordelroos lijkt te worden veroorzaakt door verminderde weerstand en stress is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen om de kans op gordelroos zo klein mogelijk te houden.