Wat te doen tegen wratten?
Wat kun je het beste doen tegen wratten?
Wratten heb je in allerlei soorten en maten en je kunt ze tegenkomen op vrijwel alle plekken op het lichaam. Een vervelende kwaal waar je zo snel mogelijk vanaf wil. Maar wat zijn wratten nou precies en hoe kom je er zo snel en goed mogelijk vanaf?
Wat zijn wratten?
Wratten zijn kleine huidgezwelletjes. Ze zijn goedaardig en worden veroorzaakt door een virus. In de meeste gevallen is dit het HPV virus ofwel het Humaan Papilloma Virus. Er zijn wel honderden soorten van dit virus en een aantal hiervan kunnen wratten veroorzaken.
Een wrat heeft een bloemkoolachtige vorm en voelt wat hard en eeltachtig aan. Het is een woekering van keratine (harde proteinen) in de bovenlaag van de huid. Het kan vervelend zijn maar is geheel onschuldig. Via huidcontact is het overdraagbaar. Ook houden de virussen die wratten veroorzaken van een fijne warme vochtige omgeving. Besmetting vindt dan ook regelmatig plaats op plekken zoals zwembaden, douches en sportkleedkamers. Bij een verminderde weerstand heeft u meer kans om besmet te raken. Besmetting wil overigens niet vanzelfsprekend zorgen voor de ontwikkeling van een wrat. U kunt het virus meedragen zonder er iets van te merken.
Soorten wratten
Gewone wrat
De verruca vulgaris ofwel de gewone wrat kan over het gehele lichaam voorkomen maar wordt het meest gezien op handen, voeten, ellebogen en knieƫn. Deze wratten worden vaak met meerdere tegelijk gezien en voelen ruw en hard aan. Vooral kinderen hebben vaker last van de gewone wrat.
Ouderdomswrat
Verruca seborrhica of verruca senilis zijn wratten die voorkomen bij mensen ouder dan 50 jaar. Deze wratten zien eruit als kleine en wat vettige plekjes die in een later stadium naar bruin of zwart kunnen verkleuren. Ouderdomswratten zijn vooral te vinden op het gezicht, de borst, de rug en de buik. In tegenstelling tot de meeste andere soorten zijn ouderdomswratten niet besmettelijk.
Voetwrat
Verruca plantaris is te vinden op de voet, vooral de voetzool. Voetwratten zijn besmettelijk en hardnekkig. Een voetwrat wordt nog weleens aangezien voor een likdoorn.
Platte wrat
Verruca plana zijn gladde en vlakke wratten. De platte wrat wordt met name gezien in het gezicht of op de armen of benen.
Steelwrat
Verruca filiformis ofwel de steelwrat is, zoals de naam al zegt, een wratje op een klein steeltje. Een steelwratje wordt ook wel een fibroom genoemd. Lees er alles over in ons blog over fibromen.
Waterwrat
Waterwratjes komen vooral voor bij jonge kinderen en worden veroorzaakt door een ander virus; een pokvirus genaamd molluscum contagiosum. Dit is zeer besmettelijk. U leest alles over waterwratjes in ons blog.
Genitale wrat
Condylomata acuminata zijn wratten die zich bevinden op de geslachtsdelen en rond de anus. Genitale wratten vallen onder de seksueel overdraagbare aandoeningen. De wratten hebben een bloemkoolworm en zijn rozerood tot bruin van kleur. Ze kunnen klachten geven als pijn, jeuk of branderigheid.
De behandeling van wratten
Wratten zijn in principe onschuldig. Wel kunnen ze klachten geven zoals pijn of jeuk. Ook kunnen ze op een vervelende plek zitten waardoor ze zorgen voor irritatie of pijn. Vaak verdwijnen wratten ook vanzelf weer binnen een jaar of twee. Ook als ze langer blijven zitten zijn ze onschuldig.
Wanneer u klachten ondervindt van wratten of er om cosmetische redenen graag vanaf wil, kunt u ze laten verwijderen door uw huisarts of dermatoloog. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk afhankelijk van het soort wrat.
Behandelingsmogelijkheden
Omdat wratten meestal vanzelf weer verdwijnen is een behandeling vaak niet nodig. U kunt er voor kiezen om te kijken of u de wrat zelf kunt behandelen. Er zijn verschillende middelen op de markt die bij een drogist of apotheek vrij verkrijgbaar zijn. Deze middelen zijn niet altijd en bij iedere soort wrat geschikt. Wanneer een wrat niet vanzelf verdwijnt of klachten geeft, is het verstandig om contact op te nemen met een arts.
Bevriezing met stikstof
Uw arts kan er voor kiezen om de wrat te behandelen met vloeibare stikstof. Dit is een klassieke en vaak uitgevoerde behandeling bij wratten. In sommige gevallen wordt u verwezen naar een dermatoloog maar er zijn ook veel huisartsen die deze behandeling zelf uitvoeren. Bij de behandeling met vloeibare stikstof wordt de wrat en een klein beetje huid rondom aangestipt en zo bevroren. Door het bevriezen gaat de huid kapot en ontstaat er een wond of blaar. Genezing duurt een kleine week. Daarna moet de behandeling vaak nog herhaald worden. Vooral bij wratten op de voeten is een behandeling vaak niet voldoende. Ook is er op de voeten een grotere kans dat wratten terug groeien na deze behandeling. De behandeling is pijnlijk.
Aanstippen met chemische vloeistof
Er zijn verschillende chemische vloeistoffen waarmee wratten kunnen worden aangestipt. Voorbeelden hiervan zijn monochloorazijnzuur of bichloorazijnzuur. Deze stoffen zijn bijtend. Voor een goed resultaat moet de behandeling vaker herhaald worden. Deze behandelingen kunnen pijnlijk zijn.
Laseren
Met een CO2 laser kan een wrat laag voor laag worden weggebrand. Het is doeltreffend maar ook zeer pijnlijk. De plek wordt daarom vooraf verdoofd. Daarnaast kan er een litteken achterblijven.
Overige behandelingen
Voor zeer hardnekkige wratten zijn er nog andere behandelingen. Deze worden echter zeer zelden ingezet en ook over het resultaat is weinig te zeggen.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?
085-1302796
www.optimumclinics.nl
info@optimumclinics.nl