Op 28 februari is het International Rare Disease Day oftewel zeldzame ziektendag. Op deze dag staan we extra stil bij ziekten en aandoeningen die niet vaak voorkomen en/of minder bekend zijn. Onze dermatoloog, gynaecoloog en KNO-arts geven ieder uitleg over een zeldzame aandoening binnen hun vakgebied.
Dermatoloog Eugene: pemphigus foliaceus
Gynaecoloog Laura: aangeboren afwijking aan de uterus
KNO-arts Anne-Martine: granulomatose met polyangitis (GPA)
Aangeboren afwijking aan de baarmoeder
Als meisje sta je er vaak niet zo bij stil, maar al voordat je geboren werd en alle organen nog aangelegd werden, moest er nog een heleboel gebeuren voordat je een meisje werd. Soms loopt er tijdens dit proces iets mis en kan het voorkomen dat een meisje geboren wordt met een baarmoeder die niet de normale vorm heeft of zelfs helemaal zonder baarmoeder.
Hoe ontdek je een aangeboren afwijking?
Een aangeboren afwijking aan de baarmoeder wordt vaak later ontdekt. Meestal kom je er pas achter wanneer je niet ongesteld wordt, een zwangerschap uitblijft of een miskraam krijgt. In deze gevallen wordt er vaak een bezoek gebracht aan een arts en de oorzaak verder onderzocht. Door middel van onderzoek met een echo of speciaal soort rontgen is in de meeste gevallen de afwijking aan de baarmoeder goed te herkennen.
Niet iedere aangeboren afwijking aan de baarmoeder is zeldzaam
Een aantal aangeboren afwijkingen aan de baarmoeder komen eigenlijk best wel regelmatig voor. De meest voorkomende zijn de septate en de bicornuate baarmoeder.
Septate baarmoeder houdt in dat er zich een tussenschot bevindt in de baarmoeder. Dit tussenschot heet septum. Het komt voor bij ongeveer 3% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Septate baarmoeder wordt in verband gebracht met herhaaldelijke miskramen, vroeggeboortes en vruchtbaarheidsproblemen maar dit is tot op heden nog niet bewezen. Er zijn vrouwen die prima een zwangerschap voldragen met een tussenschot in de baarmoeder wat maakt dat deze aangeboren afwijking soms ook helemaal niet wordt ontdekt en geen klachten geeft.
Bij een bicornuate ofwel uterus bicornis bestaat de baarmoeder uit twee delen.
Zeldzame aangeboren afwijking aan de baarmoeder
Het MRKH-syndroom ofwel het Mayer Rokitansky Kuster Hauser syndroom is een zeldzame aangeboren afwijking aan de baarmoeder. In Nederland wordt de diagnose slechts een keer of tien per jaar gesteld. Wanneer je het MRKH-syndroom hebt dan is er maar een klein deel van de vagina aangelegd en geen of slechts een klein deel van de baarmoeder.
Ondervind je problemen op het gebied van menstruatie of zwanger worden? Neem dan contact op met je huisarts. Indien nodig kan hij/zij je doorverwijzen naar een gynaecoloog.